BEHANDLING AV SEXUELLA TRAUMAN MED EMDR

Hej!

 

Den här bloggen handlar om behandling av sexuella trauman med EMDR.

 

När ett sexuellt trauma har lett till PTSD  finns det två kända, evidensbaserade behandlingsmetoder. Den ena behandlingen är Traumafokuserad KBT men kallas även för förlängd exponering (eller Prolonged Exposure, PE). Den andra behandlingen är EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), även känd som ögonrörelseterapi. Det förra blogginlägget handlade om behandling med hjälp av PE. I detta blogginlägg skriver jag om EMDR.

 

EMDR

EMDR är en framgångsrik, protokollstyrd behandling av PTSD.

I EMDR ombeds klienten att i grova drag berätta om en traumatisk händelse. Därefter lägger klienten fokusen på det allra obehagligaste minnet från händelsen och ombeds sedan att titta på denna del, som om det var ett foto i huvudet. Genom att fokusera kommer tankar, känslor och kroppsliga förnimmelser som minnesbilden väcker. Parallellt blir klienten distraherad med ögonrörelser, eller som det också heter, bilateral stimulus. Ögonrörelserna sker genom att klienten antingen får följa terapeutens finger med blicken eller genom att titta på en rörande ljuskälla.

 

Teorier

Det finns två teorier om varför EMDR fungerar. Den ena är att det är för att man belastar arbetsminnet. För att belasta arbetsminnet så mycket som möjligt hör mina klienter även ett alternerande klickande ljud via hörlurar och klappar i en viss rytm på sina knän.

Med traumabehandling kan vi inte skriva om historien. Vad som har hänt i livet har hänt. Genom EMDR blir minnen dock mindre livliga och mindre känsliga och ploppar inte längre upp som flashbacks.

 

Drömmer

Den andra teorin är att EMDR underlättar hjärnans naturliga bearbetning som vi människor har när vi drömmer. Medan vi drömmer har vi REM (rapid eye movement) sömn och då är hjärnbalken, som utbyter information mellan höger och vänster hjärnhalva, aktiv. Den ena sidan kan sägas representera känslor och den andra fakta. Många klienter säger till exempel: ”jag vet att det inte är mitt fel, men det känns inte så.”, eller ”Jag vet att jag inte längre är i fara, men det känns inte så’. Känslor vinner över fakta. Under EMDR när hjärnbalken är aktiv utbyter höger och vänster hjärnhalvor information, och då kan klienterna ändra sina negativa uppfattningar till positiva kognitioner.

 

WHO

I Sverige har EMDR inte haft det genombrott som det har haft i många andra europeiska länder. Det är synd. Forskning har visat att EP och EMDR är lika effektiva och WHO rekommenderar båda metoderna. Som certifierad psykotraumaterapeut måste jag vara utbildad i båda metoderna. Vid sexuella trauman använder jag mig helst av EMDR. Sexuella trauman går ofta hand i hand med skam och under EMDR behöver du som klient inte berätta i detalj vad som har hänt. Det är även möjligt att arbeta på ett sätt som kallas ’Blind to the therapist’, då behöver en klient i början berätta väldigt litet om den traumatiska händelsen.

 

Klientvänlig

Jag upplever EMDR mer klientvänlig och terapeutvänlig. Som terapeut blir jag mindre utsatt för avskyvärda detaljer och det förebygger sekundär traumatisering.

I behandlingsprogrammet jag har utvecklat använder jag mig av båda dessa effektiva metoder och ger mina klienter det bästa av de två terapiformerna.

Här nere hittar du alla kurser.

 

Tack, starka kvinna att du tog dig tid att läsa min blogg. Är du med på resan?

Nästa gång skriver jag om att våga ta beslut.

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Vill du få min blogg varannan vecka i din e-postlåda? Prenumererar dig då på Jeanettes fria utbildning och inspiration. Klick här.

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Bearbetning

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

Släppa eller förlåta

Det Röda tältet

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs

MI (Motiverande samtal)

 

 

2020-02-18T10:24:33+00:00

Share This Story, Choose Your Platform!

11 Comments

 1. Helena Roth April 25, 2017 at 5:13 pm - Reply

  Intressant. Jag hörde talas om EMDR första gången när jag lyssnade till Bessel van der Kolk i en podcast som finns länkad här: https://onbeing.org/programs/bessel-van-der-kolk-how-trauma-lodges-in-the-body/ och det jag hörde där fascinerade mig enormt. Det gläder mig att läsa att det finns terapeuter som arbetar med EMDR även i Sverige.

 2. Gunnar Fägersten Novik April 25, 2017 at 8:16 pm - Reply

  Mycket intressant, hade ingen aning om metoden med ögonrörelser. Tack för att du delade.
  Och nej, jag är inte kvinna, men uppskattar ändå starkt det arbete du gör…

 3. Julia Ekström July 6, 2017 at 5:10 am - Reply

  Tack så mycket för att dela sådan proffsig post. Detta är en de mest användbara artikeln för mig. Jag har lärt mig massa tänker i denna webbplats. Jag kommer bokmärke din webbplats och ta feeds dessutom? Jag är nöjd att söka ut många bra information här inom gällande tack för delning. Vänligen hålla slik. Tack igen.

  • Jeanette Niehof August 7, 2017 at 1:13 pm - Reply

   Tack så mycket Julia. Du får gärna anmäla dig för min fria utbildning och inspiration. då får du varannan vecka min blogg. Du får gärna dela och hjälpa till med mitt mål att nå 1000000 kvinnor.

 4. Dolores - Jeanette Niehof August 15, 2017 at 4:09 am - Reply

  […] inte att det finns en väldig effektiv behandlingsmetod för posttraumatiskt stressyndrom som kallas EMDR. I EMDR arbetar vi med obehagliga minnesbilder. Dolores vet först inte vilken bild hon ska ta för […]

 5. ELIN - Jeanette Niehof October 10, 2017 at 7:53 pm - Reply

  […] terapisamtal och EMDR gick vi till botten av mina upplevelser. Det blev tydligt för mig hur mycket övergreppen och […]

 6. FREJA - Jeanette Niehof December 5, 2017 at 8:35 am - Reply

  […] blev allt tydligare för Freja när vi började bearbeta den traumatiska sexuella händelsen med EMDR. Efter det blev det lättare för henne att ta tag i ät-problematiken. Hon hade många gånger […]

 7. HELENA - Jeanette Niehof May 10, 2018 at 9:15 am - Reply

  […] berättade hon för mig att hon trodde att det inte var möjligt, men efter tio månader terapi med EMDR, skrivuppgifter, integrerande övningar känner hon sig hel och värdefull och vad som är det mest […]

 8. GUNILLA - Jeanette Niehof June 12, 2018 at 7:11 am - Reply

  […] att en kärleksfull person hade reagerat när hon berättade om den traumatiska händelsen. Under en EMDR-session väver jag då in denna reaktion, för att rensa, frigöra och ta bort tidigare […]

 9. FLASHBACKS - Jeanette Niehof February 19, 2019 at 7:37 am - Reply

  […] terapeuter Leta efter en specialiserad terapeut. I mina tidigare bloggar om EMDR och PE hittar du länkar till […]

 10. ViduNova | Anita February 19, 2020 at 10:01 am - Reply

  […] har fått den hjälp och det stöd jag behövt längs vägen. Jag har jobbat med skrivövningar och EMDR-sessioner som hjälpt mig sortera bland och närma mig mina minnen och känslor. Jag har tagit hjälp av […]

Leave A Comment

Go to Top