Bild av Louise Winblad @hejhejvardag#

I dag är det barnmorskan Anette Lycke som gästbloggar. Anette och jag har hållit flera MI utbildningar tillsammans inom Region Skåne. MI står för Motiverande Samtal ett klientcentrerat förhållningssätt som vårdpersonal bodde använda ofta i kommunikation med klienter framför allt i kommunikation med klienter som är rädda.

Jag har bett Anette att skriva ett blogginlägg om gynekologiskt cellprov. Många kvinnor som har varit utsatta för sexuellt våld vill helst undvika gynekologiskt cellprov för att det kan väcka minnen och leda till återupplevelse. Att ligga i en gynekologstol kan kännas som att du är i en underordnad position och att du inte har kontroll, även det kan leda till obehag. Anette beskriver varför det är viktig med cellprov, hur det går till och vad du själv kan göra för att undvika en flashback.

Anette Lycke arbetar på Barnmorskemottagningarna i nordvästra Skåne.

 

Varför är det viktigt?

Cellprov tas för att tidigt upptäcka cellförändringar på livmodertappen. Om cellförändringarna får vara kvar så kan de utvecklas till livmoderhalscancer. Varje år drabbas ca 450 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer. Går man på sina cellprovskontroller kan cellförändringar upptäckas och tas bort i god tid. Går man på sina kontroller regelbundet så minskar risken för livmoderhalscancer med mer än 90 %.

Vad orsakar cellförändringar?

Den allra vanligaste orsaken till cellförändringar är ett virus som heter HPV, humant papillomvirus. Det viruset är vanligt och smittar via sex.

De flesta cellförändringar som upptäcks är lättare förändringar som läker ut av sig själv men en del cellförändringar behöver man ta bort.

Unga tjejer erbjuds idag vaccination mot HPV-virus kostnadsfritt i det allmänna vaccinationsprogrammet. Är man vaccinerad mot HPV så är man skyddad mot 70 % av de HPV-virus som kan ge cellförändringar. Det är dock viktigt att man går på sina cellprovskontroller också.

 

Hur blir jag kallad?

Kvinnor blir kallade från 23 års ålder med 3-5 års intervall. Beroende på var du bor i landet så blir du kallad sista gången mellan 60-70 års ålder. Du blir kallad på en fast tid till den barnmorskemottagning som ligger geografiskt närmast där du bor. Kan du inte komma på den tiden så kan du boka om tiden till en som passar dig och på den mottagning som du vill gå på. Många mottagningar har också drop-in tider och en del har kvällstider. Det viktigaste är att du går och tar ditt cellprov. Provet är kostnadsfritt.

 

Så här går det till

Du får klä av dig på underkroppen och ligga upp i en gynstol. Ett tips är att ha kjol eller klänning på sig, då behöver du bara ta av dig underbyxorna. Barnmorskan använder ett instrument som heter spekulum för att öppna slidan och kunna se in. Längst in i slidan sitter livmodertappen och det är därifrån provet tas. Man borstar med en plastborste på livmodertappen för att fånga avstötta celler. De här cellerna borstas sedan ner i en provburk med vätska i.

Själva provtagningen tar bara någon minut. Det gör inte ont men en del kvinnor kan känna ett obehag som snabbt går över.

Provtagningen är helt riskfri, den går bra att göra om man är gravid.

Du ska inte ha mens när du gör provet och inte ha använt något läkemedel i slidan ett dygn innan.

 

Om det känns jobbigt

Berätta för din barnmorska att du tycker det är jobbigt och gärna vad det är som är jobbigt så gör vi allt för att det ska kännas så bra som möjligt. Ett tips är att boka om tiden till en längre tid så kan man i lugn och ro och i din takt ta provet.

 

Att undvika återupplevelse

Det kan hjälpa om vi pratar med dig hela tiden och berättar exakt vad vi gör. Vissa kvinnor vill ha hörlurar på sig och lyssna på musik, en ljudbok eller podcast. Du kan också ta med en vän som håller din hand och pratar med dig. Om det finns något annat vi kan göra för dig så att du kan undvika obehag får du berätta det för oss barnmorskor. Vi tycker det är viktig att alla kvinnor gör sitt cellprov och vi vill vara lyhörda på hur vi kan hjälpa dig.

 

Självtest

Känns det ändå omöjligt så kan man boka tid till en psykolog eller sexolog för hjälp. En behandling kan ha som mål att man ska kunna ta sitt cellprov. Region Skåne skickar ut självtest av HPV till de kvinnor mellan 30 och 70 år som inte lämnat något cellprov på 7 år.

 

Gör det

Varför inte gå några väninnor ihop och sedan göra något roligt eller ta en go fika tillsammans.

Få det gjort så har du gjort något riktigt bra för din egen hälsa.

 

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy