FÖRLÅTELSE 1

Hej!

Den här bloggen handlar om förlåtelse.

Jag fick en fråga om jag skulle kunna skriva om förlåtelse:

”Hur går det till att förlåta skitstöveln som har förgripit sig på en? Jag förstår- teoretiskt- att det handlar om att kunna gå vidare i livet. Typ. Men att det inte har något med att säga, “jag förlåter dig, det gjorde inget”, väldigt förenklat.
Jag vet inte hur man gör. Skulle vilja men märkligt nog samtidigt inte. Kanske det är offerrollen som sitter djupt?”

 

Förlåtelse är ett viktigt ämne. Det finns mycket att säga om det och därför delar jag det upp i tre delar. Den första delen (detta blogginlägg) handlar om skiftet som sker i och med förlåtelse, den andra delen handlar om missuppfattningar kring förlåtelse och den sista delen rör förlåtelseprocessen.

För dig själv

Att förlåta gör du för dig själv och inte för någon annan. På samma sätt som du går i terapi för dig själv och inte för någon annan. En bekant sa en gång till mig: ”Du tror väl inte att jag går i behandling för att jag hade en så galen mamma?”. När det gäller terapi är de flesta av oss överens om att man går för sin egen skull själv. Men när det gäller förlåtelse är vi mer tveksamma vem det är för, och vem det ska gynna.

Släppa

Jag upprepar det gärna: Att förlåta gör du för dig själv (inte för skitstövelns skull.) Att förlåta kommer från ett grekiskt ord som betyder släppa. Målet är att orättvisan som gjorts mot dig inte längre ska ha makt över dig.

Skiftet som sker med förlåtelse är att du inte längre lägger ner energi på bitterheten, vreden, hatet och ilskan. Förlåtelse betyder inte att man reparerar relationen. Förlåtelse är inte att säga ”Det var inte så allvarligt”.

Aktivt beslut

Att välja att förlåta är ett aktivt beslut som inte kommer av sig självt. Du väljer att släppa och inte längre lägga energin på bitterhet eller hämnd. Finns det andra ställen du hellre skulle vilja lägga energi på, vilka är de?

Ambivalens

I din beskrivning berättar du hur du skulle vilja förlåta men att du ”märklig nog samtidigt inte” vill det.  För att göra det lättare skulle man kanske kunna beskriva ordet förlåtelse som att ”inte längre lägga energi på de negativa känslorna som kommit som en konsekvens av övergreppet”. Kanske det låter bättre och gör det mer lättsmält? Förlåtelse kan ge dig befrielse från bitterhet, hat, ilska, hämnd och vrede. Hur skulle livet se ut om du kunde lämna den stora klumpen i magen? Vad skulle du förlora om du förlät? Vad skulle du vinna?

Förlåtelse är stort och ibland nästan omöjligt, jag tänker exempelvis på incest eller mord. De sista åren har jag i sluten av behandlingarna mer och mer lagt fokus på förlåtelse även i svåra situationer, och ofta har det gett en extra dimension i bearbetningsprocessen.

 

Vi har som människor så många tankar om vad förlåtelse är och innebär. Därför skriver jag i nästa blogg om de sju vanligaste missuppfattningarna kring förlåtelse. Därefter skriver jag om förlåtelseprocessen.

Tack, starka kvinna att du tog dig tid att läsa min blogg. Är du med på resan?

 

Vad skulle du vilja att jag skrev om? Vad är din största frustration eller ångest? Skicka gärna ett mejl till mig eller ett PM på Facebook.

Vill du få min blogg varannan vecka i din e-postlåda? Prenumererar dig då på Jeanettes fria utbildning och inspiration. Klick här.

 

Namasté,

Jeanette

 

2017-12-20T13:28:30+00:00

5 Comments

 1. Karin August 31, 2017 at 6:24 am - Reply

  Ett svårt och viktigt ämne, att förlåta. En process som alls inte gör sig själv! Många stunder som gör ont och kan kännas överväldigande. Att släppa, att acceptera är många gånger det vi måste göra för att själva må så bra som vi kan och är värda.
  Bra ämne! Tack

 2. Stella Scott August 31, 2017 at 8:44 am - Reply

  I mitt eget arbete som terapeut med främst klienter som utsatts för incest och andra svåra övergrepp under barndomen fick jag en gång en genomgripande AHA! Förlåtelse handlar om att släppa taget om det som varit för att DU ska kunna gå vidare.

  Precis som du säger har det ingenting med den andra att göra. De är där de är, men du som släpper taget kan nu äntligen ta dig därifrån!

  De ska bli spännande att läsa dina forsatta inlägg om förlåtelse.

 3. Webbtanten August 31, 2017 at 9:24 am - Reply

  Att förlåta – förknippas lätt med att man ska typ säga “jag förlåter dig”, antingen i sitt huvud eller till någon. Jag har varit med om en hel del i mitt liv och jag har alltid förlåtit. Men det tar olika lång tid. När jag inte längre låter det som hänt påverka min dag längre så inser jag att jag lyckats lägga det bakom mig. Det betyder dock inte att jag vill träffa den personen som gjort mig illa igen. Så förlåtelse är nog olika för olika individer tänker jag.

 4. Annica August 31, 2017 at 9:28 am - Reply

  Ett viktigt ämne. Borde faktiskt pratas mer om kan jag tycka.

 5. Helena Roth August 31, 2017 at 7:21 pm - Reply

  Också tänkte lite grann på förlåtelse, och har mycket tankar kvar att tänka kring begreppet.
  Bloggade om det (på engelska) för ett tag sedan, med två stycken olika grepp på förlåtelse, grepp som gav mig lite fler perspektiv på saken: https://herothecoach.com/2014/04/15/the-art-of-forgiveness/

Leave A Comment