Detta blogginlägg är ett av tre blogginlägg som handlar om känslor. I den första delen ligger fokus på känslornas funktion, den andra delen, detta inlägg, handlar om att hantera känslor och den sista är en fallbeskrivning.
På första blogginlägget om känslor fick jag många reaktioner. Temat är viktigt. En reaktion från en online klient berörde mig speciellt: ’’Jag har aldrig tänkt på att känslor har dessa funktioner. Och jag förstår mer och mer varför din kurs fungerar som magi på mig. Att identifiera sina känslor är så viktigt!’’
Triggar
Ibland kan känslor bli så starka att våra vanliga bemästringsstrategier inte längre fungerar. Det kan hända att du har blivit påmind eller triggad precis då när du redan har sovit dåligt, har stress på jobbet eller har bråkat med din partner. Ibland kör allt ihop sig.
Impulsivt beteende
Starka känslor kan leda till impulsivt oönskat beteende som kan variera från känsloutbrott, dissociation till självskadande beteende. Oönskade reaktioner kan skada relationen till andra och till oss själva och leder ofta efteråt till skam och skuldkänslor. Hur ofta har du inte bestämt dig för att du vill hämma impulsivt beteende, men när du blir triggad och starka känslor kommer upp, mörknar det inuti och det verkar som om du inte kan reglera dina känslor?
Identifiera
Känslor är inte farliga, de är en signal för dig. Om dina känslor kunde prata, vad skulle de vilja säga till dig? Ett första steg i att hantera dina känslor är att lära känna dem. Du behöver kunna identifiera och förstå dem. Titta gärna på bilden med mjölkkastrullen. Mjölken är här en metafor för dina känslor. Mjölken kokar inte direkt över. Starka känslor översköljer dig inte inom en sekund och leder inte direkt till ett utbrott.
Konsten är att identifiera dina känslor när de kommer upp, när det börjar. Du kan fråga dig själv: Vad händer? Vad triggade mig? Vad känner jag i min kropp? Vad tänker jag? Vad blev jag påmind om? Vad är jag rädd för? Vilken känsla är det? Hör känslan ihop med situationen? Du kan också tänka: Vem hade sånt beteende i min barndom? Vem hade sådana utbrott när du var liten? Vems beteende kopierar du?
Eld
Posttraumatiskt stressyndrom är ofta elden under kastrullen. Så länge du har ett obearbetat trauma är det svårt, nästan omöjligt att reglera känslor. Så länge elden inte är släckt kokar mjölken väldig lätt. Den bästa känsloregleraren är traumabearbetning. Därför är jag ofta förvånad att klienter inom den svenska psykiatrin först under lång tid ska lära sig känsloreglerande strategier och i bästa fall sedan får en traumabehandling.
Förebygga
Ju oftare du försöker att identifiera dina känslor när de kommer upp, desto lättare blir det att hantera dem. Tillåt dig själv att känna dina känslor. Gör dig bekant med vad du upplever, med dina tankar, med vad som händer i din kropp. Observera, upplev dem utan att döma vad som händer. Genom att göra det dagligen blir det lättare att förebygga att mjölken kokar över. Att skriva varje dag om dina känslor är ett effektivt sätt att lära dig att hantera dina känslor. I kursen Kom i kontakt med dina känslor kan du lära dig mer om det.
To do Lista
Det kan vara bra att ha en lista med saker som du kan göra när du känner att känslorna blir starkare och starkare. Några exempel är
- Lämna situationen som triggar dig. Gå ut och ta en promenad, spring en runda.
- Städa badrummet
- Ringa till en väninna eller en jour
- Hålla en isbit i din hand
- Lyssna på musik och dansa
- Jonglera med mjuka bollar
- Riva gamla tidningar
- Koncentrera dig på din andning
- Duscha eller bada
När du har fått starka känslor som du inte kunde hantera kan du istället för att bli arg på dig själv skriva ner hur du önskat att du hade reagerat. Gå sedan i ditt huvud igenom situationen och nu på sättet du precis skrev ner, då banar du en ny väg i hjärnan. För varje gång du gör det blir det lite lättare att använda ditt nya önskade beteende när dina känslor blir starka.
Har du regelbundet starka känslor som du inte kan hantera utan att skada dig själv och /eller andra då rekommenderar jag dig att söka professionell hjälp.
I min första hjälpguide hittar du mer övningar för att hantera starka känslor.
I nästa blogginlägget skriver jag om Gunilla än av mina tidigare klienter.
Kurs för att lära känna din kompas.
Lev, känn dig fri och hel!
Jeanette
Gratis
Populära online kurser
För professionella:
För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor
PTSD kurs, psykologi av trauma, online
Det jag gillar med det här inlägget är att du ger massa bra strategier för att hantera känslorna, inte förbjuda dem. Upplever att det blir värre när man själv känner, eller andra säger “känn inte så”. Jag måste ibland smita iväg till gymmet när jag är nära överkokningsstadiet. Det hjälper varje gång. Meditation brukar också hjälpa för i såna här situationer andas man inte ordentligt!
Jag gillar din approach till känslor: “Tillåt dig själv att känna dina känslor. Gör dig bekant med vad du upplever, med dina tankar, med vad som händer i din kropp. Observera, upplev dem utan att döma vad som händer.” Så många som har fått lära sig att man ska hålla tillbaka, att man inte ska tillåta sig att känna. Det tar tagit mig många år av bearbetning av medicinskt trauma och kronisk smärta att förstå att acceptans kan innebära att man måste tillåta sig själv att känna sig ledsen, att sörja. När man lär känna känslorna och hur de påverkar en kan man hitta strategier för att gå vidare, som du så bra illustrerar i din artikel. Så tack igen!
Hej Sandra,
Tack så mycket för din fina feedback på min blogg! Det värmer mig.
Synd att det tog dig så många år. Det hade inte behövt. Men det är lätt att vara efter klok.
Hoppas att du har det bra nu och njuter av livet.
Allt gott till dig.