Hej!

Den här bloggen handlar om sexuella konsekvenserna av sexuellt våld.

Det finns starka samband mellan att utsattas för övergrepp någon gång i livet och att drabbas av sexuella problem. Följden av att ha varit utsatt som barn kan göra svårigheterna ännu större, framför allt om det skett upprepade gånger. En forskning från 2012 [i] visar att sexuella dysfunktioner förekommer två gånger så ofta hos kvinnor som har varit utsatta för sexuellt våld.

Intimitet

Många drabbade kvinnor har problem med intimitet och sexualitet. Ett sexuellt övergrepp av en bekant leder ofta till trubbel med tilliten och därav vill du undvika intimitet. Du kan ha utvecklat ett förakt för din egen kropp, du kan känna dig äcklig eller tänka att sex är smutsigt. Detta kan leda till ångest eller skam kring din kvinnlighet, intimitet, för dina sexuella känslor.

För många kvinnor är det svårt eller omöjligt att njuta av sin egen kropp. Det kan till och med vara svårt att duscha eller smörja sig in med bodylotion. Att röra vid din egen kropp kan ställa till det. Och det kan bli ännu svårare när en annan rör, oväntad, vid din kropp. Beröring kan leda till en chockreaktion, aggression eller att du fryser till is. Specifika ord, beröringar eller andra sexuella yttringar kan återkalla minnen från övergreppet.

Sexuella dysfunktioner

Sexuella dysfunktioner som förekommer hos kvinnor som har varit utsatt för sexuellt våld kan vara orgasmproblem, knapp sexuell upphetsning, svårt att bli fuktig och vaginism. Vaginism är en hög muskel spänning i vagina som stör eller omöjliggör penetration och leder till smärtor vid samlag. Samt kan kvinnor få en återupplevelse av traumat under samlag.

Vi kan se två sorters reaktioner den första är att man undviker sexualitet och intimitet. Den andra är att du är sexuellt väldig aktiv med sexuellt riskbeteende, som osäker sex eller en fixering vid sexualitet. Besatthet av sex kan bestå av påträngande bilder eller fantasier om sex.

Fastän kvinnor med negativa erfarenheter ofta har sexuella svårigheter vågar de inte säga nej till sin partner när han vill har sex. Du har sex fast du inte känner lust eller kan inte njuta av det, men du kanske ger sex i utbyte för uppmärksamhet eller hemfrid och stänger av dig emotionellt. Det kan till och med vara svårt att känna ett samband mellan kärlek och sexualitet.

Tack, starka kvinna att du läser min blogg. Är du med på resan?

Nästa vecka skriver jag om beteende som är konsekvenserna av sexuellt våld.

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy 

 

[i] Kedde H. (2012) Seksuele disfuncties in Nederland: Prevalentie en samenhangende factoren. Tijdschrift voor seksuologie,36, 98-108.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]