Kom i kontakt med dina känslor

Vi behöver känslor för att överleva. Känslor är som en kompass, den visar oss vad som känns bra för oss, den visar vilka situationer och människor vi tycker om. Känslorna får oss att söka oss till sådant som stöder vårt välbefinnande. Känslorna ska också finnas med när vi fattar beslut och löser problem. Men ibland är kompassen inte utvecklad. Har den gått sönder, har vi gömt den eller lyssnar vi helt enkelt inte på den.

Människor som har blivit utsatta som barn är ofta bra på att läsa andras känslor, men har svårt för att identifiera sina egna känslor och behov. Att följa sin egen känslokompass är då svårt.

Att ha ett sexuellt trauma eller PTSD går hand i hand med problem med reglering av känslor. När man blir påmind om den traumatiska händelsen leder det till en stark emotionell reaktion som inte passar situationen här och nu. Den starka reaktionen nu hade passat när den traumatiska händelsen inträffade, men då var det förmodligen inte möjligt. Människor med PTSD kan också känna sig avdomnade. Det kan vara svårt att yttra positiva känslor som tillfredsställelse, glädje eller kärlek, men också att visa mer negativt laddade känslor som ångest eller ilska.

När känslorna blir starka försöker vi slippa känna dem genom att distrahera oss, till exempel genom att shoppa, spela spel eller äta för att framkalla en mer behaglig känsla. Detta är ofta en omedveten process. Vi byter ut en känsla innan vi hinner känna obehag. Även positiva känslor kan kännas obehagliga, i stället kommer då känslor som vi är mer vana vid som skam eller skuld.

För att kunna hantera starka känslor behöver du bland annat kunna identifiera och förstå känslor samt acceptera dina känslor. I denna kurs lär du dig att öppna upp, lär du känna dina känslor, får du bättre förståelse och mer insikt i dig själv. Denna kurs är ett viktigt första steg för att få men förståelse för dig själv och mer harmoni i ditt liv.

Detta ingår i kursen:

  • Informationsmejl för att komma i kontakt med dina känslor
  • Skriv övningar
  • Support
  • Braintraining

Mer information om kursen & anmälan (ny länk kommer inom kort)
TILLBAKA TILL KURSUTBUDET

jeanette

Fria utbildning & inspiration

Vill du få min fria utbildning och inspiration i din brevlåda varannan vecka?

Välkommen att anmäla dig här nedan.