Hej!
Den här bloggen handlar om att våga ta beslut
Jag har fått många reaktioner på min blogg om förnekelse. Många kvinnor känner igen sig. Förnekelse är en ganska normal reaktion för vi människor vill helst ha status quo. Vi tycker inte om förändringar och när vi förnekar behöver vi inte ta tag i saker.
Komfortzon
Vår hjärna tycker inte om förändringar, som det har varit förut ska det helst bli framöver. Vi vet vad vi har och stannar i vår komfortzon. Även när vårt nuvarande förhållande, arbete eller liv inte är vad vi drömmar om, så stannar vi. Vi har svårt för förändring eller tror att ett bättre liv inte är möjligt.
Inre dialog
Genom självprat, inre dialog, som vi tror på, håller vi oss själva i ett järngrepp. Vi tror att våra tankar säger sanningen. Tänk om dina tankar inte är sanningen, men ett sätt att skydda dig från det okända. Din egen sanning är ett sätt att hålla dig i din komfortzon. Vi tror på våra tankar och hittar sedan förklaringar varför det är nog bra. Kvinnor är nog bra på att hitta en andlig förklaring som: ’Jag hittade inte länken, så det var väl meningen att jag inte ska anmäla mig…’, ’Universum vill väl inte att jag ska göra det…’
Det känns bra att säga det till dig själv eller till andra, eller hur? Men det som känns bra är inte alltid det som är bra. Dina tankar kan sabotera det för dig.
Att Jämföra sig
Kvinnor är också bra på att jämföra sig med andra för att stanna i sin komfortzon. Vi umgås ju ofta med människor som liknar oss, så det är inte så svårt att hitta bevis. Det kan låta som ’De flesta kvinnor i min ålder har väl en tråkig relation’ eller ’Det är väl normal att vara regelbundet deprimerad’
Ett mejl
Här om dagen mejlade en kvinna mig som vågade göra en förändring.
’Jag behöver din hjälp. Jag har läst dina inlägg på Facebook och din blogg om sexuella trauman. Måste erkänna att jag mest känt irritation över dina inlägg och jag har läst dem med motvillig nyfikenhet. Jag har velat värja mig. Idag tog jag mod till mig och anmälde mig till ditt självtest via din hemsida. Jag blev utsatt för sexuella övergrepp av min far i min barndom. Jag har gått i olika sorters terapi under många år och trodde att jag läkt färdigt. Men när jag läste ditt självtest insåg jag hur mina trauman fortsätter att påverka mig negativt i livet. Och jag såg tydligt hur destruktiv jag är mot mig själv. Detta måste jag ta tag i och jag vill leva livet fullt ut. Så nu är det dags att ta tag i detta. Jag är övertygad om att du är rätt person att hjälpa mig. Du förstår verkligen. Har du möjlighet att boka in en tid med mig?’
Hennes mejl illustrerar hur vi kan prata till oss själva att vi är läkta för vi har ju haft olika sortens terapi. Men om du vågar titta lite djupare, göra till exempel ett självtest, så ser du hur du har blivit påverkad av det sexuella traumat.
Självprat
Hur ser ditt självprat ut? Vilka tankar håller dig i din komfortzon? Vad säger du till dig själv när du inte är nöjd med något? Vågar du titta lite djupare?
Du behöver inte ta stora steg, ändra allt i ditt liv. Du behöver inte gå i terapi, eller anmäla dig till mitt behandlingsprogram, eller bearbetningskurs men skulle du vilja utmana dig själv? Vill du sätta ett steg ur din komfortzon? Du kan börja med något enkelt, så som att ta en annan väg till affären eller jobbet eller gör något som du önska göra. Kanske vill du ta en större utmaning och komma, kostnadsfri, med i Det Röda Tältet mötesplats.
Att ta beslut
Vad håller dig tillbaka? Vad väljer du? Vågar du ta ett beslut? Tänk, att inte göra någonting är också ett beslut.
Tack, starka kvinna att du tog dig tid att läsa min blogg. Är du med på resan?
Nästa gång gästblogg Eva Wolf en tandläkare om relationen mellan sexuellt övergrepp och tandläkarskräck. Där efter bloggar jag om genitala respons.
Lev, känn dig fri och hel!
Jeanette
Gratis
Populära online kurser
För professionella:
För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor
PTSD kurs, psykologi av trauma, online
Leave A Comment