Ett år efter #MeToo

 

MeToo var säkert bra för alla men inte för mig

MeToo var säkert bra för alla, men inte för mig säger Ida* på ett gruppmöte i Det Röda Tältet. En väninna hade frågat henne över en fika vad hon tyckte om MeToo. Hon hade svarat att det var jättetuff för henne. ’Det är säkert bra för alla andra kvinnor som nu har vågat berätta var de har varit med om’ säger Ida, men för henne är det svårt.  Det verkar som om MeToo dyker upp överallt. På samma sätt som du ser gravidkvinnor överallt när du själv vill bli gravid eller är gravid.

 

MeToo finns överallt

För Ida har det nu funnits MeToo överallt det sista året. MeToo på sociala medier, MeToo i tidningen, MeToo över en fika, MeToo på jobbet. Det känns som att allt kretsar sig runt MeToo. Varje gång Ida ser eller hör MeToo blir hon påmind om sitt eget trauma. Nästan varje gång hon hör MeToo får hon en återupplevelse.

 

Återupplevelse

Att ha varit med om ett sexuellt trauma leder ofta till PTSD (post traumatiskt stressyndrom) och ett av de fyra kriterierna av PTSD är återupplevelse. En återupplevelse är ett ofrivilligt, påträngande och plågsamt minne av den traumatiska händelsen. Det är inte samma sak att tänka tillbaka på vad du åt som kvällsmat igår eller hur det var på festen du dansade på förra månaden. Nej, vid en återupplevelse kommer de obehagliga minnen upp på ett sätt som om du upplever det på nytt. Att du är där och då på traumatiden igen. Det kan kännas i hela kroppen som om man blir våldtagen på nytt, fastän det i verkligheten hände för 40 år sedan. Kroppen kan inte skilja på där och då och här och nu. ’Knivar hugger i magen varje gång jag ser eller hör MeToo’’ säger Ida.

 

Triggers

Triggers som ljud, en viss doft, ett föremål, en person, en färg eller ett ord kan sätta igång en återupplevelse. För Ida har ordet ’MeToo’ blivit en trigger och ordet dyker upp så himla ofta. För andra kan MeToo vara bra men inte för Ida och Ida är förmodligen inte ensam om det.

 

Undvika

Ida vill undvika MeToo. Undvikande beteende är ett annat kriterium för PTSD. Ett ständigt undvikande av stimuli associerade med den traumatiska händelsen. För man vill så klart inte bli påmind. Undvikande beteende är båda bra och mindre bra.

Om vi börjar med det som är mindre bra, undvikande beteende.  Undvikande har en tendens att sprida sig till andra situationer och successivt undviker man mer och mer.  Först vill man kanske inte längre använda sociala medier för att MeToo plötsligt kan dyka upp. Sedan vill man inte läsa tidningar, inte titta på TV, inte träffa vänner, och kort sagt att isolera sig för att undvika att bli påmind och få återupplevelser. Att undvika vissa triggers kan vara bra men inte när det begränsar ens liv för mycket. Det kan vara bra att undvika våldsamma filmer och att läsa tidningar men det går för långt om du börjar undvika det som också kan ge dig positiva upplevelser, som en fika med en vän.

 

Annan laddning

Då är bearbetning viktig så att triggers inte sätter igång återupplevelse och att försöka ge en annan laddning på ordet MeToo som ’det har hjälpt många och det har hjälpt mig att sätta steget till att vara med i Det Röda Tältet och bearbeta mina sexuella trauman’. Något man måste säga om och om tills det kan bli en ny sanning. Ida skulle vilja isolera sig och samtidig inte. Medvetet bokar hon träffar med vänner för hon vet samtidig att det är bra för henne och att det ger henne också positiva känslor att umgås med vänner och känna tillhörighet.

Hur har du upplevt MeToo?

 

 

vb * Ida är en av mina  klienter och heter i verkligheten inte Ida.

 

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy