DISSOCIATIVA SYMPTOM

Detta blogginlägg handlar om dissociation och är den andra bloggen om temat i en serie av tre. Ordet dissociation betyder att sönderdela och ordet dissociation används i litteraturen på olika sätt. I förra blogginlägget beskrev jag hur ordet dissociation används för att beskriva en process, en försvarsmekanism och en intrapsykisk struktur. I detta inlägget beskriver dissociativa symptom och i nästa blogginlägg skriver jag om min tidigare klient Helena.

 

Dissociativa identitetsstruktur

 

Dissociativa symptom är ofta en konsekvens av dissociativ identitetsstörning. (Jag tycker inte om ordet ‘störning’ och skulle hellre villa använda ordet dissociativa identitetsstruktur, men det är inte jag som bestämmer vad olika tillstånd ska kallas.  Kriterier finns i DSM 5 en handbok för psykiatrin, som innehåller standarddiagnoser för psykiatriska sjukdomstillstånd)

En person med en dissociativ struktur upplever sig själv som kroniskt uppdelad i minst två olika delar, men det kan också vara fler. Den upplever ett tydligt avgränsat personlighetstillstånd mellan de olika delarna. De delarna har olika känslor, minnen, medvetenhet och beteende. Ofta är det en del som visar sig för omgivningen och ofta en del som är förknippad med traumat som kommer upp när det är mörkt, man är trött eller när man blir påmind.

 

Dissociativa symptom

 

Dissociativa symptom kan till exempel uppstå när den ena delen gör något där den andra inte är medveten om. Symptomen kan bland annat vara att man ibland kan:

 • känna att man ha förlorat kontakten med sin kropp
 • proppa in sig mat utan att tänka på det
 • ha känslan av att vara någon annan
 • lyssna på någon som talar och plötsligt inse att man inte hört delar eller allt som sagts.
 • befinna sig på en plats och inte veta hur man kommit dit.
 • upptäcka att man är iförd kläder som man inte kommer ihåg att man tagit på sig.
 • hitta saker i kylskåpet som man inte minns att man köpt.
 • bli tilltalad av en främmande person, som vet ens namn och hävdar att de träffat en tidigare.
 • inte komma ihåg viktiga händelser i ens liv (t.ex. bröllop, examensdagar).
 • bli beskylld för lögn fastän man vet att man inte har ljugit.
 • minnas inte eller förnekar traumatiska eller smärtsamma händelser som har hänt.
 • ha en dålig tidsuppfattning
 • starkt växlande kunskaper
 • snabba skiftningar i sin personlighet (t. ex. från blyg till utåtriktad)
 • titta i en spegel och uppleva att man inte känner igen sig själv
 • uppleva att omvärlden, andra människor och föremål, är overkliga

 

För att diagnostisera dissociation finns det olika frågelistor. En del av symptomen som beskrivs här ovan kommer ur Dissociation Experience Scale, (Bernstein, Carlson & Putman, 1993, Svensk översättning Dag Körlin 2002).

 

Dessa symptom vi kanske alla känna igen någon gång i våra liv. Vi kan köra hem och plötsligt vara hemma och känna att vi har varit ‘borta’ i tjugo minuter.  Lider man av dissociation händer detta dock frekvent och är det en stark och verklig upplevelse.

 

Malmö är farlig

När jag arbetade på Röda Korsets behandlingscentrum i Malmö träffade jag en klient som hade varit med i krig. Han vägrade ibland gå ut, för Malmö upplevde han som en farlig stad med många pansarfordon. Han upplevde lastbilar som pansarfordon och därför blev Malmö otrygg för honom och upplevde han att han var i kriget, i traumatiden igen. På andra dagar kunde han utan problem röra sig i stan och gå till sitt arbete. Då upplevde han omvärlden och föremål som verklig.

 

I nästa blogg beskriver jag ett klientfall.  

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Vill du få min blogg varannan vecka i din e-postlåda? Prenumererar dig då på Jeanettes fria utbildning och inspiration. Klick här.

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Bearbetning

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

Släppa eller förlåta

Det Röda tältet

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs

MI (Motiverande samtal)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2020-02-18T09:39:37+00:00

7 Comments

 1. Sofis hult April 27, 2018 at 8:03 am - Reply

  Låter inte kul ha såna syntom. Kag förstod inte några ord men läste allt ändå

 2. Helena Roth April 27, 2018 at 9:58 am - Reply

  Tack för att du “lugnade mig”, för när jag läste listan var det verkligen igenkänning på ett antal punkter. Men som du säger – det är så klart skillnad på att “försvinna bort en stund” i ett dissociativt tillstånd jämfört med att lida av det ofta och i längre perioder.

 3. Kia April 27, 2018 at 12:53 pm - Reply

  Fantastiskt att du tar upp ämnet, tack viktigt för att förstå sig själv och andra. Det pratad inte om detta och det blir svårt att få hjälp på en tryggplattfom då. Känner igen mycket av det och det går att bli fri och trygg i sig själv.

  • Jeanette Niehof May 5, 2018 at 7:13 pm - Reply

   Tack att du skriver ‘Det går att bli fri och trygg i sig själv’ det kan ge hopp till andra. Tack Kia.

 4. Gunnar FN May 4, 2018 at 11:02 am - Reply

  Kan man anse att människor som har bipolär diagnos även kan vara dissociativa? Eller har de inte den stora skillnaden i personlighet som skapats av trauman? Om inte, vette sjuttsingen om jag öppet stött på detta. Känner säkert personer med denna struktur, men inte så att jag märkt av det.

 5. Alexandra Khalifa May 4, 2018 at 11:42 am - Reply

  Intressant, har aldrig hört det ordet tidigare!

 6. Well December 13, 2018 at 1:09 pm - Reply

  Jag har haft en relation med en kvinna med fullt utvecklad did och hon är underbar, men i henne bor bl.a en individ som brutit ned mig fullständigt psykiskt … och ett rödögt monster som Aktivt raserat min tillvaro på alla plan. Om jag för ett år sedan (när jag fortfarade hade arbete i och en fungerande tillvaro) ens känt till att denna sjukdom existerade ..
  .

Leave A Comment

Go to Top