Flashbacks
För några veckor sedan fick jag från en kvinna frågan: ”Varför får jag flashbacks?”. Hon är väl inte den enda som funderar över det. Dags att skriva ett blogginlägg om detta ämne.
Vad är en flashback?
En flashback är en återupplevelse från något som har skett tidigare i livet. Ordet betyder att du ser glimtar eller delar från en tidigare händelse och kommer från engelskans ’flash’ som betyder blixt och ’back’ som betyder tillbaka. När det rör sig om Posttraumatisk Stressyndrom (PTSD), är flashback en återupplevelse från en del av den traumatiska händelsen. Ofta är en flashback visuell men den kan också vara auditivt, att du hör ”minnet”. Andra sätt att uppleva en flashback kan vara att du känner dofter, smaker eller att kroppen upplever traumat på nytt. En flashback är alltså minnen från dina sinnen. PTSD har fyra kriterier varav återupplevelser är ett. Flashback är alltså en del av PTSD.
PTSDs fyra kriterier:
Återupplevelser
Det kan vara påträngande minnen, filmer som spelas upp i huvudet, mardrömmar eller flashbacks.
Undvikande
Man vill undvika plågsamma minnen. Det kan du göra genom att ständigt vara igång. Så länge du är upptagen behöver du inte tänka, men så fort du slappnar av kommer minnena på besök som ovälkomna gäster. Många undviker omständigheter där det traumatiska har hänt.
Negativa tankar
Grubblande, skuld, skamkänslor och nedstämdhet. Många kvinnor som har varit med om ett övergrepp är väldigt självkritiska och tycker att de är värdelösa, dumma, äckliga eller fula. En del kvinnor tycker det är deras eget fel och lägger skulden på sig själv.
Överspändhet
Kroppen är 24 timmar om dagen på sin vakt och får ingen paus. Man skräms väldigt lätt och reagerar mycket starkare än vad som skulle passa vid en given situation. Det känns som du inte ha någon kontroll över dina reaktionsmönster.
Varför får man flashbacks?
Vi skulle kunna säga att PTSD i grunden är ett minnesproblem. En händelse har inte blivit ett riktigt minne men när du har en återupplevelse så känns det i hela kroppen att händelse händer här och nu. Det är absolut inte samma sak att tänka tillbaka på vad du har ätit till kvällsmat igår eller vad du gjorde på din födelsedag. Vid en flashback upplever man traumat på nytt och får samma känsla och reaktioner som du hade där och då. Hjärnan kan inte skilja på om något händer på riktig eller om du återupplever det. Den reagerar som om traumat händer här och nu. Det kan vara en liten trigger, utlösare, som sätter igång din flashback. Ett föremål, en person, en färg, ett ljud eller en doft kan vara en trigger. Ibland är de tydliga, ibland är de det inte.
Hur flashbacks påverkar din vardag.
Flashbacks är väldig plågsam och många utvecklar strategier för att undvika dem. Det kan vara allt från att hålla sig ständigt upptagen med jobb, shopping eller sträcktittande på Netflix. Andra dämpar sig själv med alkohol, sport eller annat beroende. En konsekvens av flashbacks är att du mår sämre med åren. Det känns som du har varit med om väldig många trauman då varje flashback känns som att du upplever det på nytt.
Kan jag bli av med flashbacks?
Vill du bli av med dina flashbacks är adekvat behandling det enda alternativet. Din hjärna behöver lära sig att händelsen är ett minne. Att det inte är något som händer här och nu. PTSD går att behandla med evidensbaserade metoder som EMDR och förlängd exponering, en form av KBT.
PTSD går inte över av sig själv och PTSD går inte över med medicin. PTSD går inte över med samtalsterapi. Tyvärr tror många efter olika terapier att det inte finns någon hjälp och då hjälper dina negativa tankar till att bekräfta det. De flesta människor i Sverige har dock inte fått behandling av en specialiserad terapeut.
Hit kan du vända dig:
- Specialiserade terapeuter Leta efter en specialiserad terapeut. I mina tidigare bloggar om EMDR och PE hittar du länkar till terapeuter.
- Bearbetningskursen Att skriva hjälper dig att stanna här och nu och förbygga flashbacks. I bearbetningskursen lär du dig att ändra en traumatisk händelse från något som upplevs här och nu, till ett minne som var där och då. Du kan gå den hemma och i din egen takt. Suveränt är att kombinera specialiserad terapi med bearbetningskursen. Länk till kursen här
Är du Redo?
Nästa gång skriver Paulina från Novahuset om sina egna erfarenheter.
Lev, känn dig fri och hel!
Jeanette
Gratis
Populära online kurser
För professionella:
För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor
PTSD kurs, psykologi av trauma, online
ViduNova trauma expertiscentrum
Leave A Comment