Hej alla.

 

Jeanette har bjudit in mig att skriva om min speciella väg till att både minnas och helas från sexuella övergrepp från barndomen genom sången. Jag är utbildad operasångerska, och i min självbiografiska bok En sång om övergrepp, kärlek och mod beskriver jag hur de dolda minnena länge hindrade min sopranröst från att komma fram och delta i musiken fullt ut. Men också hur arbetet med – och tillgången till – sångrösten blev min främsta livlina till att helas.

 

Det har minst sagt varit en lång resa, vilket alla vi som läser denna blogg och har erfarenheter av övergrepp vet att det är. Men nu har jag äntligen börjat komma fram till det nådefulla stadiet att känna mig ”hel”, och gör med det en föreställning baserad på boken. Den utgår från en period på1990-talet då jag bodde i Florens och studerade sång och italienska och där minnena började komma till mig.

 

Alla kan sjunga. Det vill jag med bestämdhet hävda. Alla kanske inte vill sjunga så andra hör, och alla kanske verkligen inte kan sjunga rent vilket spelar mindre roll, men alla kan andas till sina kroppar och forma ljud från en tankebild eller känsla man vill förmedla till sig själv eller till andra. Det är sång. Om man finner sången i sitt liv är det en vacker och god väg in till ett fysiskt och mentalt rum där man både kan lära känna sig själv och finna styrka. Sång innebär mycket teknik, att hitta rätt muskler för att få ljud och klang, och må bra av det, känna lust, välbehag och kraft. Om man spänner käken och axlarna stänger man av luftflödet och rösten både låter och känns instängd, samma sak om man svankar för mycket med ryggen eller inte står med bägge fötterna på marken. Men sång påverkar också hur man mår och den väcker känslor, hur man än sjunger.

 

Sången berättar vem du är och via sångrösten kan du få kontakt med din personliga historia, kärnan i ditt jag. Det låter kanske lite tokigt, men detta lär jag ut till patienterna på Barn- och Ungdomspsykiatrins vårdavdelning i Malmö där jag också arbetar som musikterapeut med sången som utgångspunkt. Patienterna är illa däran med svåra diagnoser och går igenom tunga perioder i sina unga liv så jag förväntar mig absolut inte att de ska sjunga några arior. Men både genom att lyssna till musik, sjunga tillsammans, göra avslappnings- och andningsövningar och instruera lite om hur man ska göra för att känna kroppens klang, sår jag förhoppningsvis ett frö till kännedom om deras sångröster vilket blir en del i läkningsarbetet. Många av patienterna bär på trauman men även självskadebeteenden och inte minst allvarliga ätstörningar. Att då sjunga har visat sig vara en bra medicin.

 

Det finns en dikt av Ylva Eggehorn som ofta kommer till mig, och som jag tror att flera av oss som kämpar med minnen av sexuella övergrepp någon gång har stött på. Den handlar om att stå stilla i smärtan och vara rotad i det ”som är ljus i dig”, att låta ”svärdet gå genom dig” och komma fram till att det kanske inte är ett svärd, kanske är det en stämgaffel, kanske visste du inte ”att du var en sång”.

 

Stå stilla I smärtan,

rotad I det som är ljus I dig.

Låt svärdet gå genom dig.

Kanske det inte alls är ett svärd.

Kanske det är en stämgaffel.

Du blir en ton.

Du blir den musik

du alltid längtat efter

att få höra.

Du visste inte att du var

en sång.

Ylva Eggehorn

 

 

Det är inte så enkelt. Samtidigt är det precis så enkelt, men det tar tid. Andas.

 

 

I min one-woman-performance FLORENS med premiär på Magle konserthus i Lund är jag ensam på scenen med en flygel och sjunger, spelar och berättar min historia i ett collage av klassisk, improviserad och nykomponerad musik.

Ni som är i Jeanettes nätverk är extra varmt välkomna. Jeanette kommer att hålla i publiksamtal i direkt anslutning till både premiären den 11/10 och efter föreställningen den 28/10. Till den 28/10 finns ett erbjudande på 20% rabatt (se mer nedan) och jag hoppas så många som möjligt av er kan komma!

 

Ellinor Ingvar-Henschen

 

 

Publiksamtal följer efter föreställningen den 28/10/19 med psykolog och traumaexpert Jeanette Niehof. Här är ett erbjudande till hennes nätverk om 20% rabatt till den kvällen: Gå in på någon av nedanstående länkar och skriv lösen/kod OKTOBER

  

Varmt välkomna/ Ellinor

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Vill du få min blogg varannan vecka i din e-postlåda? Prenumererar dig då på Jeanettes fria utbildning och inspiration. Klick här.

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy