Hej!

 

I detta inlägg är det Karin * en av mina klienter som har ordet.

När jag var 13 fick jag en minnesbild i huvudet som kändes alldeles för klar för att vara en dröm, men alldeles för sjuk för att kunna vara verklig. Jag mindes, med många detaljer, ett övergrepp som gjordes mot mig av en nära familjemedlem när jag var 5 år gammal.

Hur vet jag att det stämmer?

Jag bar på den hemligheten i flera år. Skulden, skammen och självhatet åt upp mig inifrån, fick mig att sjunka djupare och djupare i en depression som tog över hela mitt liv. Jag var bara 15 och kunde inte se en framtid där jag mådde bra och kunde älska mig själv, eller ens att jag skulle vara vid liv. Hur mycket jag än försökte förtränga bilden så fanns den alltid i bakhuvudet tillsammans med en massa frågor. Hur vet jag att det stämmer? Hur tar jag upp det? Kommer någon att tro på mig?

Jag vågade inte berätta

Det tog flera år innan jag berättade för någon, och ytterligare flertal år innan jag slutade orka hantera mina känslor själv. Det var då jag hörde talas om EMDR. Till en början lät det väldigt flummigt och jag kände mig skeptisk. ”Hur i helvete kan det hjälpa?” tänkte jag medan jag skrev ett mejl till Jeanette. Jag trodde iför sig inte att något, ingen som helst form av terapi, skulle kunna hela mig från ilskan och smärtan som förövaren orsakat mig.

Känslor och minnen runtom

Det som förvånade mig mest med behandlingen var insikterna jag kom fram till. Att det jag var mest rädd för var att behöva bemöta barnet inom mig som trodde att händelserna var hennes fel. Att det kanske inte är själva minnet av det faktiska övergreppet som ger de största konsekvenserna av övergreppen, utan andra känslor och minnen runtom.

EMDR

Jag har levt med PTSD under många år. Hur länge vet jag inte. Men jag vet att jag bara hade den faktiska diagnosen i 3 månader innan jag äntligen kunde må bra igen. EMDR är en fantastisk metod som tar fram mycket inom en som _måste_ få komma ut, på ett sätt som ingen annan terapiform lyckats göra för mig.

Insikt

Jag är djupt tacksam för att jag kunde komma och träffa Jeanette, och djupt tacksam att jag kunde komma dit med ett öppet sinne och vara beredd på allt, trots att jag var skeptisk till en början. Jag kanske aldrig kommer glömma det som har hänt mig, men EMDR har hjälpt mig att åtminstone hjälpa mitt lilla jag att gå vidare, och inse att skulden i ett övergrepp endast ligger hos förövaren ❤️

Karin började med bearbetningskursen och kom därefter till mig för några EMDR sessioner.
I länken hittade information om bearbetningskursen!

 

Tack Karin!

 

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Vill du få min blogg varannan vecka i din e-postlåda? Prenumererar dig då på Jeanettes fria utbildning och inspiration. Klick här.

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy 

 

En välskriven bok om minnen som kan komma upp senare i livet är ’En sång om övergrepp, Kärlek och Mod’ av Ellinor Ingvar-Henschen.

 

 

Obs * Karin är en av mina tidigare klienter och heter i verkligheten inte Karin