DOFTER

Detta blogginlägg är en i en serie av 7 bloggar kring posttraumatisk stress och hälsa. För att återhämta dig från PTSD är traumabearbetning det viktigaste, samtidigt som du kan påverka din stressnivå genom din livsstil. Vi kan påverka vår stressnivå genom bland annat mat, fysisk aktivitet, sömn, meditation, yoga, våra relationer och en omgivning som är trivsam.  Detta avsnitt handlar om miljön omkring dig.

 

Vi upplever vår omgivning mest via visuella stimuli, det vill säga det vi ser och det vi doftar och i detta avsnitt ligger fokus på doften.

 

Doft är ett starkt sinne, förmodligen det starkaste sinne vi har. Så fort en av våra 30.000.000 luktceller blir stimulerad gå det en signal till hjärnan. Avståndet mellan näsan och hjärnan är väldigt kort. De olfaktoriska organen står i kontakt med det limbiska systemet, den delen av hjärnan som reglerar minnet och känslor. Därför påverkar dofter våra minnen, känslor och beteende.

 

Minne

Doften har ett starkt minne. För några år sedan var jag på en båttur tillsammans med min syster, hon sa till mig: Jeanette, dofta här. ’När du doftar här, vad tänker du då på?’ Jag svarade direkt på farmor grovkök. Hon sa att det var precis det hon också tänkte på. Farmor hade då gått bort för många år sedan och hade innan dess flyttat till ett äldreboende. Även om det hade gått minst trettio år kände vi direkt igen doften.

Traumaminnen är ofta också förknippade med en doft. När jag arbetade på Röda korsets behandlingscenter hade jag en klient från ett krigsdrabbat land. Han hade blivit tvungen att identifiera sina brorsbarn som hade omkommit i ett bombdåd. Deras kvarlevor var kolsvarta och brända. Även om det hade gått 20 år kräktes han ofta när han doftade kött som tillagades i köket. Doften förde honom tillbaka till traumatiden.

Många kvinnor med sexuella trauman får flashbacks vid en viss doft som påminner om den traumatiska händelsen.

 

Känslor och beteende

75% av mänskliga känslor är baserade på vad vi luktar snarare än vad vi ser och hör. (Waardenburg, 2009). Det är väldigt mycket och det beror på att olfaktoriska stimuli behandlas direkt i hjärnans områden som uppfyller en känslomässig funktion.

 Vissa dofter har en lugnande effekt, andra aktiverar oss. När jag vill sova gott gör jag ofta en droppe lavendel på min kudde. Lavendel är känt för sin lugnande effekt.

En studie av Bradford & Desrochers (2009) visar att fina dofter leder till att man känner sig trygg och på bättre humör.  När man använder vissa dofter i köpcenter leder det till högre omsättning. Dofter påverkar även vårt köpbeteende. Dofter spelar även en roll i attraktionen mellan män och kvinnor. Lukt kan också ha en varningsfunktion. Tänk till exempel på lukten av bränd mat.

 

Trygghet

I behandling av mina klienter på min mottagning använder jag medvetet dofter i behandlingssyfte. Det gör jag på olika sätt.

Dofter kan ha ett lugnande effekt. På min mottagning har jag en diffuser som sprider doften av essentiella oljor i rummet. Detta inlägg handlar inte om aromaterapi men i en senare blogg vill jag komma tillbaka till det.

Jag vill bryta kopplingen mellan en viss doft och en traumatisk händelse genom att sprida andra dofter, mer välgörande dofter samtidigt som vi bearbetar ett traumatiskt minne.

Jag bjuder mina klienter på en kopp (ört)te och även dofter av örter kan ha en avslappnande effekt. Olika klienter har berättat för mig att de har köpt samma te som de har druckit hos mig. När de då dricker det hemma känner de sig tryggare och mer avslappnade.

 

Fina dofter

Att medvetet fina dofter i ditt hus kan vara ganska enkelt.Köp eller plocka regelbundet blommor som doftar, baka något gott eller drick ett härligt doftande örtte. Jag odlar en del örter som mynta och citronmeliss i min egen trädgård och jag plockar en del i naturen, som brännässla som jag torkar.

Du kan även använda essentiella oljor i en difusser eller en droppe på din kudde. Vid ett annat tillfälle ska jag skriva om aromaterapi men just nu vill jag uppmana dig när du vill använda essentiella oljor att du använder naturliga och inte billigare syntetiska oljor. De har inte samma effekt som de naturliga.

 

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy 

2022-08-09T10:22:17+00:00

Share This Story, Choose Your Platform!

One Comment

  1. Jimmy November 18, 2020 at 6:06 am - Reply

    Detta är ju som en drog, Fast ofarligt, HAr svårt att åka bil längre sträckor, Men ska testa att lukta på goda dofter ur flaskor idag, Har varit med om tidigare att jag påverkas så av dofter men inte riktigt tänkt så ingående på det som nu,

Leave A Comment

Go to Top