Detta blogginlägg är en i en serie av 7 bloggar kring posttraumatisk stress och hälsa. För att återhämta dig från PTSD är traumabearbetning det viktigaste, samtidigt som du kan påverka din stressnivå genom din livsstil. Vi kan påverka vår stressnivå genom bland annat mat, fysisk aktivitet, sömn, meditation, yoga, våra relationer och en omgivning som är trivsam.  Detta avsnitt handlar om miljön omkring dig, ditt hem.

Vi upplever vår omgivning mest via visuella stimuli, det vill säga det vi ser och det vi doftar och i detta avsnitt ligger fokus på ditt levutrymme.

Kaos

Att ha en hög stressnivå leder ofta till kaotiska tankar i huvudet, som vi kan uppleva som grubblande eller som väldigt snabba tankar som rasar förbi i huvudet.  På engelska kallas det för racing thoughts.

Upplever vi stress är det viktigt med en omgivning som andas lugn och harmoni men ofta har människor med en hög stressnivå kaos i huset. Det kan till och med vara så mycket skräp att man skäms och inte längre vill bjuda in andra i huset.

 

Avgränsa

Vi vet att vi borde ta tag i det men kaoset är för överväldigande och många vet inte var de ska börja.  Jag rekommenderar klienter att börja med något avgränsat som kan ge direkt resultat. Till exempel köksbordet eller hallen.

 

Tre lador

Det kan vara bra att ha tre lådor och en sopsäck. I sopsäcken slänger du det du vill bli av med. I den första lådan kastar du saker som du ska lämna på tippen, i den andra lådan lägger du saker som du vill ge till Erikshjälpen eller sälja och i den tredje placerar du saker du inte kan bestämma över just nu. Genom den sistnämnde lådan släpper du att du behöver tänka för mycket när du plocka undan.

För att förenkla processen kan du fråga dig själv:

  • Har föremålet värde?
  • Har jag positiva associationer till föremålet?
  • Har jag använt det det sista året? Vad du inte har använt på ett år är inte så sannolikt att du kommer att använda framöver. Rensa bort det du inte har använt det sista året.

Det räcker för idag

Ställ din mobil eller köksklocka på en kvart och rensa bara en kvart. När klockan ringer har du gjort ditt, det räcker för idag.  Nästa dag fortsätter du med en kvart.

 

Så fort en låda är full slänger du den, säljer innehållet eller tänker efter om du vill spara det. Du kan bestämma att du behåller en låda med saker du inte vet om du vill bli av med. Ställ den lådan i förrådet och öppna den om ett år. Har du inte saknat något av innehållet vet du att du kan bli av med det genom att kasta, ge bort eller sälja det.

 

Vad vill du att ditt hus ska vara? En soptipp eller en förvaringsplats, ett museum eller en plats där du kan slappna av, en plats som du känner dig hemma?

Hur kommer du att känna dig när ditt hem ser lugnare ut?

 

Bättre själv känsla

Mindre skräp och kaos i huset leder till mindre stress, mindre negativa tankar om dig själv, en bättre självkänsla och mer lugn.

Under veckan fick jag ett mejl av Elisabeth som har gått en av mina kurser.  Hon skrev

’’Du värmer mitt hjärta. Och sedan mailen började komma har jag nästan städat hela mitt hem, så jag mår bättre på alla plan. Nu ska jag göra dagens uppgift, och gå och plocka fram en plats. Jag känner redan att det kommer att vara varm sand mellan tårna… Hälsningar Elisabeth’’

 

Hösten har börjat, är det dags för dig att börja med höststädningen i ditt hem och i ditt huvud och din själ?

 Städning i huvudet och själen 

 

Hur belönar du dig själv när du har rensat 5 dagar i en vecka?

När köpte eller plockade du sist blommor?

 

Nästa gång skriver jag om Johanna en av mina klienter och sedan om hur dofter kan påverka dig.

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy