Detta blogginlägg är en i en serie av 7 bloggar kring posttraumatisk stress och hälsa. För att återhämta dig från PTSD är traumabearbetning nummer ett, samtidigt som du kan påverka din stressnivå genom din livsstil. När jag arbetade som psykolog under ett år på Hälsöenheten på Skånes Universitetssjukhus, hade jag mycket fokus på det hälsofrämjande. Vi kan påverkar vår stressnivå genom bland annat mat, fysisk aktivitet, sömn, meditation, yoga, våra relationer och fritidsaktiviteter. Detta avsnitt handlar om mat.

Kost som medicin

Forskning har visat mer och mer hur viktigt det är för vår hälsa att äta bra kost och ha bra tarmbakterier. Näringsrik mat är inte bara viktigt för vår fysiska hälsa, utan även för psykisk hälsa, de två hänger ju väldigt starkt ihop med varandra. Hälsosam näring kan vara en av pusselbitarna som kan hjälpa dig att må bättre och uppleva mindre stress. Kost kan vara din medicin.

Bukhjärna

Ett avancerat nervsystem omsluter vår sju meter långa mag-tarmkanal. Den kallas för Det enteriska nervsystemet eller bukhjärna och den har stora förbindelser till hjärnan. Även bukhjärnan producerar hormoner och andra viktiga ämnen. Bukhjärnan producerar mycket dopamin och serotonin kroppens må-bra-hormoner Serotonin bildas till och med mer i tarmen än i hjärnan. Därför är det så viktigt att ditt mag-tarmsystem mår bra, inte har inflammationer och att du tar hand om det.

Mat som stressar kroppen

Magtarmproblem leder ofta till ångest och depression. Vad du stoppar in i munnen påverkar hur du mår. När vi inte mår bra och har låg självkänsla är risken större att vi slarvar med vår kost och äter just det vi inte mår bra av.

Mat som stressar kroppen och som vi därför borde minimalisera är:

  • Alkohol
  • Socker
  • Gluten
  • Processad mat

Det är tyvärr precis det vi äter när vi känner stress och vill dämpa obehag, men den har en motsatt effekt. Det som känns bra i stunden är inte alltid bra.

Det är även viktigt att vara sparsam med mejeriprodukter och kaffe. Människor som har upplevt långvarig stress känner ofta behov av att pigga upp sig med kaffe. Det kan absolut vara värt att trappa ned på kaffe och dricka vatten eller grönt- eller/och örtte istället.

Antistress mat

Men vad är bra näring i relation till stress? Viken mat gynnar dig och hjälper till att minska stressen?

Visste du att choklad är en antistressbomb? Chokladen minskar blodtrycket och har antioxidanter i sig. Vad som gäller här är ren choklad med minst 72% kakao, i de andra finns för mycket socker och de avbryter den positiva effekten.

För att må psykiskt bra och minska på stress behöver vi vid sidan om en bit choklad då och då även B-, C-, och D-vitamin, magnesium, Omega 3 och Tryptofan.

B-vitamin

B-vitamin är viktig för en optimal funktion av nervsystemet. Många människor med stress, ångest och depression har B-vitaminbrist. Frukt, grönsaker, nötter, fullkornsprodukter och bönor är en källa till B-vitamin.

C-vitamin

C-vitamin som finns i grönsaker och frukt minskar stressreaktionen i kroppen. Då det är svårt att få den dagliga rekommenderade mängden ur mat rekommenderar många att äta C-vitamintillskott.

D- vitamin

D-vitamin behövs för att kroppen ska kunna ta upp kalcium som är viktig för vårt skelett. D-vitaminbrist kan leda till fibromyalgi, kronisk trötthet, eller depression. Solen ger oss ungefär 90 procent av vårt D-vitamin under det ljusa halvåret. För att förebygga D-vitaminbrist under vinterhalvåret är det extra viktigt att äta mat som innehåller D-vitamin och ta D-vitamintillskott. D-vitamin finns i fet fisk, men till viss del även i kött och ägg och i vissa vilda svampar.

Magnesium

Vid långvarig stress har kroppen ökat behov av magnesium. Magnesium finns i makrill, krabba, avokado, fikon, plommon, gräslök, baljväxter, nötter, spenat, mandel, svamp, kål och fullkorn.

Omega 3

Omega 3 är ett jätteviktigt fett som skyddar våra hjärnceller och kallas också för en naturlig antidepressiv medicin. Omega 3 finns i fet fisk, linfröolja, valnötter, gröna grönsaker, spirulina och tång.

Tryptofan

Tryptofan är ett viktigt byggmaterial för serotonin och melatonin. Serotonin är viktigt för ett bra humör och melatonin främjar ett hälsosamt sömnmönster.  De som lider av stress rekommenderas därför en tryptofanrik kost. Tryptofan finns i kvarg, tofu, kalkon, kyckling, lax, mandel, valnötter, banan, ananas och honung.

Ekologisk mat

Själv äter jag så mycket som möjligt ekologisk mat för att undvika toxiska ämnen. När jag för nio år sedan flyttade tillbaka till Sverige saknade jag ett stort urval av ekologiska produkter som jag var van vid i Nederländerna. Jag saknade ekologiskt kött och det blev anledningen till att jag helt valde bort köttet ur min kost. De sista åren har utbudet med ekologiska produkter som tur är växt. Nu finns det många affärer med gott om ekologisk mat.

Varje morgon börjar jag med en smoothie med grönsaker, frukt, frö och vitaminer. Jag dricker Kefir, i stället för mejeriprodukter, som jag dagligen gör från min Kefir-växt. Det sägs att Kefir bidrar till bra tarmbakterier. (Jag delar gärna ut ’sticklingar’ från min kefirväxt. Ni som bor nära Malmö och skulle vilja ha det, får gärna hämta det på min mottagning).

Min rekommendation

Jag brukar prata med mina klienter om mat och rekommenderar ofta att äta grönsaker i alla regnbågsfärger, ta Omega 3 och D-vitamin och undvika alkohol och socker.

Känner du att du skulle vilja ändra på något, skulle du kunna börja med det. Känner du att du behöver mer drastiska förändringar i din kost så kan det vara bra att ta kontakt med din läkare eller dietist.

Häromdagen sa en av mina klienter ’’Jag har bestämt mig för att unna mig hälsa, tidigare sa jag till mig själv att jag får unna mig kakor, glass, vin, men nu unnar jag mig hälsa.’’

 

Vad unnar du dig?

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy 

 

Källa www.voorhethart.nl