Detta blogginlägg är en i en serie av 7 bloggar kring posttraumatisk stress och hälsa. För att återhämta dig från PTSD är traumabearbetning det viktigaste,  samtidigt som du kan påverka din stressnivå genom din livsstil.  Vi kan påverka vår stressnivå genom bland annat mat, fysisk aktivitet, sömn, meditation, yoga, våra relationer och fritidsaktiviteter. Detta avsnitt handlar om relationer

Relationer är viktiga för oss. I fina kärleksfulla relationer mår vi bra och dåliga relationer påverkar oss negativt, då upplever vi stress. Vi känner alla till känslan av att bli utsugna av andra. Att vi tappar vår energi och livslust i kontakt med vissa människor och att andra gör att vi känner oss sedda och avslappnade.

Fem

Vi präglas av de fem människor vi umgås mest med och vi väljer våra relationer efter vår självkänsla och eget uppskattade värde. När vi inte värdesätter oss själva är det lätt att vi inte har vänner eller en partner som är bra för oss. Ofta har vi de vänner som vi speglar oss själva i.

Skadliga relationer

Det är också en förklaring varför vissa män och kvinnor stannar i en skadlig relation eller har långvariga vänskaper med människor de egentligen inte tycker så mycket om.  När du själv är övertygad om att du är värdelös eller äcklig och tror att du inte förtjänar bättre är det lätt att stanna kvar i en dålig relation. Det kan också vara så att du inte har upplevt en kärleksfull relation under din uppväxt och inte vet hur det ser ut och inte heller hur du kan skapa en bra relation. Ett annat skäl att stanna i en osund relation är att du känner att det inte kommer att bli bättre i en annan relation, att vara ensam känns ännu sämre, eller att skammen är för stor. Men även ekonomiska eller religiösa faktorer kan spela roll.

För barnens skyll

Ibland kan vi välja annorlunda för våra barns skull. Nyss pratade jag med två klienter. Den enda är så besviken på sin mamma. Pappan utnyttjade henne i barndomen och mamma visste om det, men valde att stanna kvar. En annan klient stannade själv kvar i många år i en destruktiv relation och kände sig behandlad som boskap, men när hon hade fått ett barn kände hon att hon var tvungen att lämna mannen. Att ha blivit mamma gav henne en annan roll och i den rollen kände hon sig starkare och kunde lämna mannen.

Att få bättre relationer

Det är lättare att göra de där små förändringarna i positiv riktning i vänskapsrelationer än att ändra på ett parförhållande. Att få bättre relationer är en process och en process börjar med ett första steg. Det första steget är att tänka på en person som du skulle vilja umgås mer med. Vilken person tycker du om, vem ger dig energi och en känsla av att du får vara den du är? Och tänk på en person som äter din energi, vem av dina kontakter är en riktig energitjuv, med vem vill du ha mindre kontakt?

Tre tips

Nästa steg är att öka kontakten successivt med positiva människor och minska den med människor som påverkar dig negativt. Och jag vill ge dig tre tips för att få positivare kontakter:

Det första är att sluta skvallra och prata negativt om andra människor. Det andra är att sluta prata om allt som inte fungerar i ditt liv, på jobbet eller i världen.  Det tredje är att göra något roligt eller aktivt tillsammans som en skogspromenad istället för att sitta och dricka kaffe eller vin.

Självkänsla och samhörighet

När vi bearbetar våra trauman ger det alltid en bättre självkänsla och då kan du välja vad som är bra för dig. Då blir det lättare att skapa mer tillfredsställande relationer. När vi har bearbetat vår skam kan vi bli modigare och känna självmedkänsla till oss själva och samhörighet till andra. Du är värd att ha positiva relationer. Vill du investera i dig själv?

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy