Hej!

 

Detta avsnittet handlar om Mardröm terapi eller Imagery Rehearsal Therapy (IRT). Fri översätt skulle vi kunna säga ‘bildspråk repetitions terapi’.  En terapiform som har beprövat resultat vid frekventa mardrömmar. Frekventa mardrömmar orsakats ofta av Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). PTSD går inte över av sig själv. Har du frekventa mardrömmar då rekommenderar jag dig att söka hjälp i din bearbetningsprocess.

 

Hitta rätt terapeut

Prata med din läkare för att få en remiss till en terapeut som är utbildad i en evidensbaserad traumabehandlingsmetod. De flesta terapeuter i Sverige är tyvärr inte utbildat i evidensbaserad traumabehandling. Min erfarenhet är att även när du vänder dig till en enhet som arbetar med PTSD, så finns chansen att terapeuten inte är utbildat i en evidensbaserad traumabehandlingsmetod. I Sverige får man behandla patienter med PTSD utan vidareutbildning. Du har alltid rätt att fråga efter terapeutens utbildning, kunskap och kompetens.

mina hemsidor  hittar du mer information om evidensbaserad behandling och om min online bearbetningskurs och om behandlingsprogrammet på distans.

 

Imagery Rehearsal Therapy

IRT fokuserar direkt på att hjälpa till att göra dina mardrömmar mindre intensiv. I  IRT  “omprogrammerar” du dina mardrömmar så att de blir mindre skrämmande och våldsam när de inträffar igen.

Men först och främst är det viktig med sömnhygien som jag beskrev i ett tidigare avsnitt.

 

Steg 1

Beskriv din mardröm som du har haft upprepade gånger: Framkalla din mardröm i huvud och skriv ner den, som om det är en berättelse. Skriv så mycket som möjligt alla detaljer du minns. Var inte rädd att skriva ner den, tänk på varför du gör det: Du vill minska på dina mardrömmar och du vill att de blir mindre skrämmande. Känner du att det är för svårt då kan du ladda ner min självhjälp guide med stress reducerande övningar. Eller be en terapeut om hjälp.

Steg 2

Andra saker i din mardröm. Ta kommandot över din mardröm och skriv om vad du vill andra. Du får transformera negativa aspekter från mardrömmen till positiva. Du kan till exempel:

  • Ändra slutet till något positivt
  • Du kan ändra på temat
  • Du kan ge dig själv en hjälteroll i drömmen

Tänk på att i en dröm är allt möjligt. Du kan få vingar och flyga iväg från händelsen. Du kan få hjälp från din hjälte. Du kan bli större, du kan allt. Var kreativ och tänk efter vad du skulle vilja. Du får ändra på så många detaljer du vill.

Skriv nu ner din dröm som du vill att den kommer att se ut. Bästa resultat får du när du skriver det för hand.

Steg 3

Läs din mardröm regelbundet på dagen och förställ dig i huvud hur det kommer att se ut. Då hjälper du dina hjärnor att skapa nya banor att ersätta det negativa med det positiva.

Läs din nya dröm innan du lägger dig och lägg pappret med din dröm under din kudde eller på sängbordet. Vaknar du på natten av en mardröm så kan du göra vad jag beskrev i förra avsnittet plus att du läser din nya dröm.

Steg 4

Fortsätt med övningen. Tänk inte efter en natt när du får på nytt en mardröm *denna övning hjälper inte mig’. Fortsätt med att öva. Du kan väl inte heller springa ett maraton efter en dag träning.

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy