Hej!

Den här bloggen handlar om definitionen av sexuellt våld.

Ungefär var tredje kvinna är under sin livstid utsatt för sexuella kränkningar. Det betyder när vi möter 10 kvinnor, har tre till fyra av dem varit med om negativa sexuella upplevelser. Det är fruktansvärd många, samtidig som de flesta kvinnor känner sig väldig ensamma i sin upplevelse.

Den exakta utsträckningen av sexuellt våld är svårt att kartlägga. Skuld, skam och rädslan för att du inte ska bli trodd, hindrar kvinnor att berätta om sina negativa sexuella erfarenheter. Kanske är du en av dem?

Vad är sexuellt våld?

Sexuellt våld är alla situationer i vilken du var tvungen att undergå eller utöva sexuella handlingar utan din vilja eller att du inte kunde bestämma däröver. Sexuellt våld kan hända en gång, men också upprepade gånger eller kan vara till och med kronisk.

Exempel på sexuellt våld är incest, våldtäkt och övergrepp. Det är också sexuella övergrepp när någon köpte till sig sex med dig i utbyte till presenter, tjänster, pengar eller till och med hemfrid. Det kan ha hänt dig att någon hade sex med dig medan du sov, var full, drogpåverkat eller sjuk.

Dina gränser

Det räknas också som sexuellt våld när någon pratar med dig på ett sexuellt sätt som du upplever som obehagligt. Att tvinga dig att se på när någon gör något sexuellt, som onanera är brott. Att utnyttja sitt överläge och få någon att känna att den måste ställa upp på sex. Till exempel har sex med en lärare för att få ett bättre betyg. Att fota eller filma dig i ett sexuellt syfte, om det är mot din vilja eller om du var under 18 år är brott. Det är sexuellt våld när någon gick över dina intima gränser.

Kort sagt gäller; alla sexuella handlingar som begås mot din vilja är sexuellt våld. Det är ingen annan än du som avgör vad som är emot din vilja. Det är alltid du som avgör vad som känns okej. Och det är du som bestämmer hur det känns nu för dig, kanske 10 eller 40 år senare i livet.

Konsekvenserna

Konsekvenserna av ett eller upprepade traumatiska sexuella händelser är stora och de försvinner inte utan vidare. Många kvinnor upplever dagligen de negativa effekterna av en händelse som  inträffades för 5, 10, 20, 30 till och med 50 år tillbaka. En stor del av kvinnorna har aldrig vågat berätta det för någon. Eller kanske var du djärv nog och berättade men blev du inte hört eller trodd?

Att har varit med om sexuellt våld har stora konsekvenser för din hälsa, din fysiska och psykiska hälsa.

 

Nästa vecka skriver jag om de fysiska konsekvenserna av sexuellt våld.

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy