Hej!

Den här bloggen handlar om minnesbesvär som är konsekvenser av sexuellt våld.

Det finns starka samband mellan att utsättas för övergrepp någon gång i livet och att drabbas av fysisk och psykisk ohälsa och får minnesbesvär. Blev du utsatt som barn kan svårigheterna vara ännu större, framför allt om det skett upprepade gånger.

Minnesluckor

Minnensrelaterade problem relaterade till sexuella trauman i barndom kan yttra sig i minnesluckor kring din unga barndom. Du kan inte minnas visa delar av din barndom och det kan resultera i att du uppfyller luckor med en idealiserad bild, med en bild hur du önskar att din barndom skulle har sett ut.

Förneka

Det kan vara att du minns övergreppet, men du vill inte minnas för det gör ont. Du kanske förnekar eller bagatelliserar vad som har hänt eller förnekar om hur genomgripande det var för dig. Du säger lätt till dig själv att det inte var så allvarlig eller farlig. Vissa av mina klienter tycker till och med att de är svaga för att de fortfarande är påverkade av händelsen. De tycker att det är något fel på sig själva.

Kroppen minns

Kroppen minns ofta mycket mer än du anar. Kroppen har minnen från händelser innan du kunde sätta ord på dem, från den preverbala perioden. Därför kan du vara rädd i vissa situationer utan att du medveten vet varför.

Flashback

Vissa känslor, rörelser, ljud eller lukt gör att du får en flashback. Det känns om det inte alls är ett minne, det känns om övergreppet händer här och nu.

En sammanhängande berättelse

Har det sexuella våldet hänt för inte så länge sedan, och när inte alkohol var inblandat, då minns man ofta alla detaljer men problemet är ofta att det är så svårt att reproducera. Föreställ dig att hela händelsen är skriven på en A4 och sedan rivas hela papper i små bitar som sprids över golvet. Alla minnesdelar finns där, men det är så svårt att berätta den sammanhängande historien, det ligger huller om buller i huvud.

 

Tack, starka kvinna att du tog dig tid att läsa min blogg. Är du med på resan?

Jag har fått frågan om jag kan skriva om vad man kan göra när känslor blir överväldigande. Därför ska jag januari och februari skriva en förstahjälpen guide, men den första bloggen i 2017 ska handla om drömmar och önskningar.

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy