Hej!


I detta blogginlägg är det Fertilitetscoachen Susanne Andersson som skriver om hur ett sexuellt trauma kan påverka din fertilitet.

En del av mina klienter har fertilitetsproblem och har frågat mig om det finns ett samband. Experten får nu ordet.

Hur påverkar sexuella trauman fertiliteten?

För att reproduktionen skall fungera behövs förenklat ägg, spermie, livmoder och en passage däremellan. Kronisk stress och spänning i kroppen som uppstår som följd av ett sexuella trauman kan hämma cirkulationen till dessa organ så att de inte fungerar optimalt även om alla organ är intakta. Cirkulation är A och O för reproduktionsorganen, utan syre och näring fungerar de inte optimalt så att kvalitén på ägg spermier blir sämre och livmoderslemhinnan inte tjock, näringsrik och receptiv.

Andning

Sexuella övergrepp  skapar ofta rädslor och panikkänslor som ger stresspåslag och alltför snabb andning så kallad toppandning, en snabb ofullständig andning som skapar en stressreaktion i kroppen.  Livet startar med ett andetag och vi måste andas någorlunda rätt för att vara friska och fertila. När vi har en andning som om vi är i konstant livsfara, prioriterar inte kroppen fertilitet. Då binjurarna hela tiden måste producera och utsöndra stresshormoner blir det på bekostnad av könshormonerna som styr vår reproduktion.  Här kan, utöver terapi, yoga, meditation och andningsövningar vara till stor hjälp.

Giftiga ämnen

Sexuella trauman kan sätta sig som muskelminnen i hela mag-/tarmområdet, hela partiet som vagusnerven rår över och manifestera sig som fysisk smärta. Den fysiska smärtan kan vara så svår att stå ut med att man självmedicinerar med droger alkohol, cigaretter eller överkonsumtion av mat eller sex. Droger, alkohol och rökning kan också sätta ner fertiliteten.De giftiga ämnena som finns i alkohol,droger och cigarettrök kan göra att menscyklerna blir kortare och oregelbundna och ge ägg av dålig kvalitet som inte kan befruktas, spermierna kan bli  missbildade, långsamma och reducerade i antal. Vilket försvårar befruktning avsevärt s..

Hållning

Sexuella trauman, som incest i barndomen skapar ofta skuld och skam. Skam också över den egna kroppen. Kanske vill man inte gå in i puberteten bli kvinna eller man. Kanske vill man skydda sitt kön mot blickar, e En del  flickor som kutar med ryggen för att inte brösten skall synas kanske tillåts inte höfternas naturliga svängande när hon går. Vilket kan störa optimal blodcirkulation till reproduktionsorganen.

Näring

Utan tillräckligt med  näringsrikt syresatt blod till reproduktionsorganen fungerar de inte så bra som de är skapta för. Det kan också uppkomma stagnation i bäckenområdet, vilket gör att slaggprodukter inte transporteras bort och allt mensblod inte stöts ut varje månad, både livmoder och prostata behöver friskt syresatt näringsrikt blod för att kunna fungera  tillräckligt bra  och för att barn skall kunna bli till, vid dålig hållning och spända muskler störs transport av syre och näring till reproduktionsorganen och transport av slaggprodukter från desamma.

Ätstörningar

Ett sexuellt trauma leder inte sällan till ätstörningar.  En del  överkonsumerar mat  Vissa till den grad att att övervikt uppstår, många  kan få svårt att bli gravida. För vid övervikt kan kroppen stänga ner ägglossningen för att kroppen prioriterar inte reproduktion när kroppsvikten är för hög, även om ägglossning ändå sker kan den  hormonella obalansen som också är väldigt vanlig vid övervikt hindra en graviditet Bland annat beror den hormonella obalansen på att fettceller producerar östrogen och just östrogendominans är boven i dramat vid många infertilitets diagnoser.

Ärr

Den som utsatts för sexuellt våld kan ha fått ärrbildningar och sammanväxningar på och runt reproduktionsorganen. Sammanväxningar skapas naturligt i kroppen som en läkningsrespons på trauma på vävnaderna Dessa sammanväxningar förhindrar reproduktionsorganen att röra sig vilket friska organ gör och behöver göra. Sammanväxningarna och ärrbildningarna hämmar också blodcirkulationen som ju är så viktig. I fall med svåra sammanväxningar kan kvinnan blöda i samband med sex. Den typen av blödningar brukar sätta ner sexlusten och att sex sällan försämrar chanserna till befruktning.

Sex

Och inte att förglömma: Utan sex blir det inga barn. Vid sexuell traumatisering kan hela kroppen kan gå i försvar mot inkräktare, inte minst bäckenpartiet  Exempelvis kan musklerna här bilda en hård korsett som stryper blodcirkulationen till reproduktionsorganen. Vidare kan spända muskler runt slidan och slidöppningen så kallad vaginism försvåra penetration. Sexuella trauman som inte bearbetats kan sitta i musklerna runt vagina/könsorgan och obehagliga minnen kan triggas igång även i de som kunde varit positiva sexuella sammanhang. Detta leder ofta till dålig sexlust vilket förstås försvårar befruktning.

Så Jeanette jobbar med att lösa upp sexuella trauman och jag använder en massageteknik, Mercier Therapy, för att lösa upp sammanväxningar, återfå kontakt med kroppen och återställd cirkulation. “It works both ways”

 

 

Tack Susanne!

 

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy