Hej!

Den här bloggen handlar om Freja *

 

Jag skrev ett kapitel om Freja i boken Casusbok EMDR ” . Boken är skriven på nederländska.

Freja är en kvinna i 30-års åldern med två förskolebarn. Hon kommer till mig för att hon är överviktig, nedstämd och inte trivs i relationen med partnern. I anamnessamtal med nya klienter tar jag alltid upp frågan om de har varit med om ett sexuellt trauma. Jag tar upp det för att det finns ett stort samband mellan sexuella trauman och psykisk ohälsa. Många kvinnor som varit utsatta för incest eller våldtäkt blir deprimerade, får utmattningssyndrom eller ångestproblematik i vuxen ålder.

Förneka

De flesta klienter vågar inte ta upp det själva av olika anledningar. Om jag som psykolog då inte fråga efter möjliga sexuella trauman kommer det ofta aldrig fram. Freja förnekade först att hon haft negativa sexuella erfarenheter. Det gör många kvinnor. Det finns mycket skam inblandat, eller så har man kanske trängt bort det, eller så vill man innan man berättar först känna förtroende för mig som psykolog. Efter några samtal berättade Freja att hennes bror vid ett tillfälle hade sex med henne. Hon var 14 år gammal och han var 18. Hon har aldrig berättat det för någon annan. Hon känner bara skam och äckel.

Samband

Nu ser hon sambandet mellan händelsen och hennes nedstämdhet, övervikt och relationsproblemen. Hon började tröstäta efter våldtäkten och känner sig sedan dess värdelös. När hon var 23 år gammal och alla i kompisgänget hade relationer var det bara hon och hennes nuvarande man som var singlar. Hon berättade att hon inte kände att någon annan skulle vilja ha henne och därför gifte hon sig med Hans. Hon var aldrig kär i honom och är inte det nu heller.

Ät-problematik

Konsekvenserna av våldtäkten och hennes beteendemönster blev allt tydligare för Freja när vi började bearbeta den traumatiska sexuella händelsen med EMDR. Efter det blev det lättare för henne att ta tag i ät-problematiken. Hon hade många gånger tidigare försökt att ta tag i det. Men så längre man inte har bearbetat orsaken, kärnan till problematiken, går det inte att ändra beteendet på lång sikt.

Relationsproblematik

Relationer blir ett svårt ämne. Hans är snäll och en bra pappa men hon känner sig inte attraherad av honom och har aldrig njutit av samlag. Sexualitet har blivit en het potatis i relationen. Hon vet inte vad hon vill och Hans är inte öppen för parterapi.

Ofta måste nya insikter mogna till och man behöver inte ta omedelbara beslut om framtiden. Freja mår bättre efter att ha bearbetat trauman och har gått ner i vikt, men relationsproblematiken tär på henne.

Jag har rekommenderat en kunnig par-terapeut och nu ligger bollen hos henne. Hon ska känna efter vad som är bra för henne. Vi avslutade behandlingen efter ett halvt år.

 

Tack, starka kvinna att du tog dig tid att läsa min blogg. Är du med på resan?

På min hemsida, under första hjälpen guide, hittar du några övningar som Freja också fick.

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy 

 

Vb * Freja är en av mina tidigare klienter och heter i verkligheten inte Freja