GENITAL RESPONS

Hej!

 

Den här bloggen handlar om genital respons.

Visste du att många får en genital respons under en övergreppssituation. Kvinnor kan bli fuktiga och män kan få stånd. Detta är en okontrollerbar respons som inte säger någonting om lust och tillstånd.

Autonom respons

På min mottagning har jag träffat flera kvinnor för behandling efter en våldtäkt som trodde att de kanske själva ville för att de blev fuktiga. De känner förvirring och skam och en stor lättnad när de hör att detta är en autonom respons som man inte kan kontrollera.

Förvirring

Även forskning har visat att en del kvinnor under traumatiska situationer (som våldtäkt) kan vara fuktiga, och samtidigt inte alls uppleva sexuell upphetsning. Nej, kvinnor kan vara genitalt fuktiga samtidigt som de upplever avsky och avsmak. Detta är två olika system som kan skapa förvirring och skuld och skamkänslor. Du kan även bli fuktig när du tänker på övergreppen och detta leder då till ännu mer förvirring.

Sexuell upphetsning

Å andra sidan, kan kvinnor känna sexuell upphetsning utan att bli vaginalt fuktiga. Detta kan bland annat bero på hormonella förändringar, sömnbrist, alkohol, infektioner eller rökning. Kropp och känslor hänger ihop men pratar inte alltid samma språk.

Män

Män kan få stånd under en övergreppssituation. Även hos män leder det ofta till skuld och skamkänslor och förvirring över sin sexuella identitet. Killar har ännu svårare att prata om övergrepp och en del tror att de är homosexuella när de fick stånd och ejakulation under övergreppet. Även här gäller det att en genital respons inte säger någonting om lust, tillstånd eller sexuell läggning. Det är en evolutionär kroppslig respons som inte frågar dina hjärna vad den vill och tycker.

 

Tack, starka kvinna att du har läst min blogg. Är du med på resan?

Nästa gång skriver jag om Christina en av mina tidigare klienter

Vill du få min blogg varannan vecka i din e-postlåda? Prenumererar dig då på Jeanettes fria utbildning och inspiration. Klick här.

Namasté,

Jeanette

 

 

2017-12-20T13:28:31+00:00

6 Comments

 1. Chaly Danckwardt June 6, 2017 at 8:42 am - Reply

  Vilket jobbigt ämne, vilket jäkla viktigt ämne!! Vilket viktigt jobb du gör!

 2. Helena Roth June 6, 2017 at 11:46 am - Reply

  Kan tänka att det där bara är ännu en sak som kan lägga sten till börda, att man upplever att kroppen sviker en och är det något fel på mig och vill jag egentligen… och alla andra tankar som måste kunna föresväva en i motsvarande situationer.

  Bra att du skriver om det!

 3. Tess Mabon June 6, 2017 at 1:12 pm - Reply

  Det här var spännande tankar och nya för mig.
  Följer nyfiket vidare!

 4. Ingela Hjulfors Berg June 6, 2017 at 5:23 pm - Reply

  Intressant. Jag har också funderat mycket över hur män kan få stånd när de utövar övergrepp som våldtäkter under krig. Har du någon förklaring på det?

 5. […] Varför bet, slog och rev jag inte sönder hans hud med mina naglar? Tillsammans med en eventuellt genital respons  kan det leda till mer självförakt och att du känner att du inte kan lita på din […]

 6. ELIN - Jeanette Niehof October 10, 2017 at 9:12 am - Reply

  […] också mitt fel, att personen som utsatte mig tände på barn var mitt fel. Att min kropp mitt i det hemska registrerade njutning ibland eller fick orgasm var absolut mitt fel. Jag hade burit dessa övertygelser i hela mitt vuxna liv och jag var livrädd […]

Leave A Comment