Hej!

 

Den här bloggen handlar om genital respons.

Visste du att många får en genital respons under en övergreppssituation. Kvinnor kan bli fuktiga och män kan få stånd. Detta är en okontrollerbar respons som inte säger någonting om lust och tillstånd.

Autonom respons

På min mottagning har jag träffat flera kvinnor för behandling efter en våldtäkt som trodde att de kanske själva ville för att de blev fuktiga. De känner förvirring och skam och en stor lättnad när de hör att detta är en autonom respons som man inte kan kontrollera.

Förvirring

Även forskning har visat att en del kvinnor under traumatiska situationer (som våldtäkt) kan vara fuktiga, och samtidigt inte alls uppleva sexuell upphetsning. Nej, kvinnor kan vara genitalt fuktiga samtidigt som de upplever avsky och avsmak. Detta är två olika system som kan skapa förvirring och skuld och skamkänslor. Du kan även bli fuktig när du tänker på övergreppen och detta leder då till ännu mer förvirring.

Sexuell upphetsning

Å andra sidan, kan kvinnor känna sexuell upphetsning utan att bli vaginalt fuktiga. Detta kan bland annat bero på hormonella förändringar, sömnbrist, alkohol, infektioner eller rökning. Kropp och känslor hänger ihop men pratar inte alltid samma språk.

Män

Män kan få stånd under en övergreppssituation. Även hos män leder det ofta till skuld och skamkänslor och förvirring över sin sexuella identitet. Killar har ännu svårare att prata om övergrepp och en del tror att de är homosexuella när de fick stånd och ejakulation under övergreppet. Även här gäller det att en genital respons inte säger någonting om lust, tillstånd eller sexuell läggning. Det är en evolutionär kroppslig respons som inte frågar dina hjärna vad den vill och tycker.

 

Tack, starka kvinna att du har läst min blogg. Är du med på resan?

Nästa gång skriver jag om Christina en av mina tidigare klienter

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy