Hej!

 

Den här bloggen handlar om Christina *)

Christina har anmält sig till mig på grund av utbrändhet. Hon arbetar sedan många år tillbaka i en affär som säljer pysselgrejer. Hon har alltid trivts på sitt arbete och pysslar gärna på sin fritid. Hon är gift och har två barn i mellanstadiet.

Hon har varit i kontakt med företagshälsan och har arbetat där med KBT och mindfulness. När detta inte hjälpte henne tillräckligt rekommenderade hennes husläkare henne att ta kontakt med mig. Jag vill förstå dynamiken bakom hennes problematik och inte behandla symptomen.

Övergrepp

Hon berättar om sin barndom med en frånvarande pappa och en sjuk mamma. Hon har två äldre bröder och en tvillingsyster. När hon är mellan 8 och 12 år gammal förgriper sig bröderna ofta på henne och systern. Föräldrar blundar för det som händer och Christina får stora psykiska problem 25 år senare.

Utmattningssyndrom

Att få utmattningssyndrom flera år efter ett övergrepp är inte ovanligt. Människor kan trycka bort känslor och leva sina liv med ups and downs. Att jobba hårt och att jämt hålla igång är en överlevnadsstrategi som kan fungera i många år. Men att trycka bort känslor kostar. Det är som en boll som man trycker under vatten. Det kostar himla mycket energi och så fort man slappnar av kommer bollen upp till ytan. Då är det den första reaktionen att ta bollen och trycka ned den igen tills energin till sist tar slut.

Ofta händer det något annat innan kroppen och själen väldig tydligt säger ”nu är det nog”. Ofta ignorerar man milda signaler. I Christinas fall var det att hennes man kom hem full och ville ha sex med henne. Då sprack någonting inombords. Hon orkade ingenting och fick diagnosen utmattningssyndrom.

Bodylotion

Att då endast behandla utmattning hjälper inte Christina. Vi arbetade under 30 sessioner med bland annat hennes livslinje, EMDR, mindfulness, KBT och med självmedkänslan. Jag minns att jag blev så rörd när hon berättade att hon kunde känna att det var skönt att smörja in sin kropp med bodylotion. Det hade hon aldrig känt förut. Hon gillade inte sin kropp, men nu kunde hon smeka och tycka om sin kropp.

Ett år efter behandlingens slut fick jag ett brev från Christina. Hon hade skilt sig, träffat en ny man och för första gången i sitt liv, när hon skulle fylla 40 år, hade hon njutit av sex. Det är möjligt att bearbeta gamla sår, få självmedskänslan och en bättre självvärdering.

 

Tack, starka kvinna att du tog dig tid att läsa min blogg. Är du med på resan?

På min hemsida, under första hjälpen guiden, hittar du några övningar som Christina också fick. https://jeanetteniehof.se/om-jeanette/

Nästa vecka gästbloggar Anna Bergström, parterapeut om gränser och gränslöshet.

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy 

lienter och heter i verkligheten inte Christina.