Hej!

I denna blogg är det Anna Bergström min vän och kollega som bloggar. Många människor med ett PTSD har relationsproblem och därför träffar Anna en hel del av mina klienter för relationsterapi i Malmö eller online. Anna är coach och hennes styrka ligger i att hon hjälper dig att förbättra din relation utan att din partner behöver vara med i terapin. Helt makalöst, först var jag förvånad men jag har sett och upplevt flera gånger att det fungerar.

Men nu är ordet till Anna.

Är du gränslös?

Att vara gränslös är smärtsamt. Och utmattande. Känslan av att andra trampar på dig om och om igen reducerar din självkänsla till ett minimum. Vetskapen att du inte försvarar dig och tar hand om dig göder ditt självförakt. Det självförakt som hånfullt säger att du inte har rätt att ha gränser. Detta får dig att stanna i en relation du inte ska vara i, undvika relationer eller skada en relation som är bra för dig. Detta händer många kvinnor med PTSD.

Vad sker när någon trampar på din gräns? Exploderar du, markerar argt eller med tystnad? Säkert förstår mottagaren att du inte är nöjd, men sättet du visar det på skapar drama och försvarsmurar i er relation.

Fem steg i att sätta gränser på ett sätt som leder till kärlek och trygghet.

  1. Tänk att det finns tre olika sorters gränser.
  • Definitiva gränser. De gränser som bara kan överskridas en gång.
  • Mjuka gränser. Gränser som din partner får tid på sig att öva på att lära sig.
  • Halvmjuka gränser. Här kan du räkna “En gång är ingen gång”, sen räknar du upp till tre gånger. Om din partner fortsätter trampa på din gräns efter det är gränsen nådd.
  1.   Bestäm konsekvens i förväg.

Om du inte i förväg bestämt vad som ska hända när gränsen överskrids blir det lätt att du blir arg. När du är förberedd kan du lugnt informera om att detta är en gräns för dig. Du berättar med mjuka ögon och värme i rösten att om gränsen fortsätter att överskridas är det en fara för er relation.

  1.   Fråga vad din partner behöver för att kunna respektera gränsen.
  1.  Bestäm tre gränser du vill ha i ditt liv och vilka konsekvenser de ska ha.
  1.  Öva. Var snäll mot dig själv. Börja med mindre och lättare gränser. Om du misslyckas, beröm dig själv för att du övar.

 

När du sätter gränser på detta sätt skapar du trygghet och kärlek i relationen. Vill du lära mer om hur du skapar din drömrelation är du välkommen att kontakta mig på kontakt@annabergstrom.nu eller skriva upp dig på min relationsskola och få kärleksbrev från mig där du lär dig skapa din drömrelation. Det är både du och dina barn värda. För du vet väl att barn ärver sin relation från föräldrarna?

Varma hälsningar,

Anna Bergström

 

Tack Anna!

 

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy