Hej!

Den här bloggen handlar om tonic immobility.

Har du hört talas om tonic immobility? Tonic immobility är en automatisk respons under en traumatisk händelse där man fryser till is eller stelnar till. Det finns tre automatiska responser på traumatiska händelser. Dessa tre är att fly, kämpa eller frysa till is (som inom sexuella trauman kallas tonic immobiliy).

Automatisk respons

Responserna är helt automatiska och man skulle kunna säga att kroppen själv bestämmer vilken reaktion man får och att den högre delen av människohjärnan inte är inblandad. Det är en evolutionär reaktion som du inte kan påverka.

När en gasell ser ett lejon så flyr den för den vet att den inte kommer överleva om den kämpar emot lejonet eller om det stelnar till. En tiger skulle däremot kunna välja att kämpa med ett lejon som försvarar sitt byte. För en höna är den bästa strategin att stelna till och spela död, för då är den inte längre attraktiv för räven.

Klok reaktion

Vid olika situationer passar olika reaktioner. Tonic immobility är den klokaste reaktionen på en våldtäkt. Chansen att överleva är störst om kroppen inte gör någonting. Detta är en automatisk respons som du inte kan välja. 50 % procent av alla kvinnor har denna reaktion under en våldtäkt.

Skuldkänslor

Samtidig som det är den säkraste och bästa responsen leder den ofta till skuld och maktlöshetskänslor. Varför gjorde jag ingenting? Varför bet, slog och rev jag inte sönder hans hud med mina naglar? Tillsammans med en eventuellt genital respons  kan det leda till mer självförakt och att du känner att du inte kan lita på din kropp.

PTSD

Tyvärr leder en passiv respons under sexuella övergrepp oftare till ett Posttraumatiskt stressyndrom. Det beror troligen på att kvinnor då drar ännu mer negativa slutsatser om sig själva och känner då ännu mer skuld och skam. De möter också oftare negativa reaktioner från andra. Varför gjorde du ingenting? Om du inte ville då hade du väl kämpat?

Sexualbrottslagstiftningen

Enligt rättsväsendets riktlinjer var det länge så att om du inte hade blåmärken eller hudceller under dina naglar som bevisade att du hade kämpat så kunde förövaren inte bli dömd. I juli 2013 skärptes däremot sexualbrottslagstiftningen; bl. a. utvidgades ordet våldtäkt till att omfatta de fall där offret också reagerat med passivitet (alltså med tonic immobility) för vi vet idag att det är en vanlig respons på en våldtäkt.

 

Tack, starka kvinna att du tog dig tid att läsa min blogg. Är du med på resan?

Nästa gång skriver jag om hands off-övergrepp.

Vad skulle du vilja att jag skrev om? Vad är din största frustation eller ångest? Skicka gärna en kommentar eller ett mejl till mig eller ett PM på Facebook.

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy