HANDS OFF-ÖVERGREPP

Hej!

Den här bloggen handlar om hands off-övergrepp.

 

Förra veckan pratade jag med en kvinna som berättade att hon inte hade varit med om övergrepp men att hon alltid var rädd för sin styvpappas blick på henne. Hon kände att han tittade på ett vulgärt sätt på henne och att hon ville skydda sin kropp. En dag senare berättade en annan kvinna att hennes pappa ofta kommenterat hennes kropp på ett sexuellt sätt. Båda kvinnorna hade fyllt i självtestet för att veta mer om hur de negativa sexuella händelserna hade påverkat dem. Båda kände stora konsekvenser och båda undrade om man kunde får hjälp för detta. Självtestet kan du ladda ner på min hemsida

 

Två Kategorier

Sexuella övergrepp kan delas in i två kategorier; hands on- och hands off-övergrepp. Exempel på hands on-övergrepp är alla handlingar som kyssar, att någon tar på din kropp, att du är tvungen att tillfredsställa en annan, penetrering med föremål, samlag (analt, vaginalt eller oralt) som görs mot din vilja.

Hands off-övergrepp

Hands off-övergrepp är till exempel sexuella anspelningar, att tvingas bevittna sexuella handlingar, att bli hotad, att bli fotograferad, att bli tvungen att tillfredsställa dig själv. Båda hands on och hands off är övergrepp och kan leda till traumatisering. Båda former av traumatisering går att behandla.

Bagatellisera

Kvinnor som har varit med om hands off-övergrepp har en tendens att bagatellisera vad de har varit med om. De kan döma sig själva som svaga för att de känner att händelserna har påverkat dem. Vanligt är också att de känner att de inte har någon rättighet att klaga för de tänker; ’jag har ju inte blivit våldtagen’.

Ett exempel

Andra kan också bagatellisera händelserna. Jag har haft en gymnasielev i behandling som som barn blev kidnappad av en man i en timme där han fotograferade henne medan hon var tvungen att tillfredsställa sig själv. Mannen blev dömd. Enligt föräldrarna behövde hon inte träffa en terapeut för ’det värsta’ hade inte hänt. Vad ’det värsta’ hade varit pratade föräldrarna aldrig om hemma och även om händelsen skulle det bli tyst. Som tur var hade hon en klok moster, min väninna, som rekommenderade tjejen att prata med mig.

Du

Det är inte någon annan som avgör vad som är traumatiserande eller ’det värsta’. Både hands on och hands off kan vara sexuella övergrepp. Det är bara du som kan avgöra hur de negativa sexuella händelserna påverkar dig. Det är du som ska bestämma om du behöver och vill ta emot hjälp.

 

Tack, starka kvinna att du tog dig tid att läsa min blogg. Är du med på resan?

Nästa gång skriver jag om Dolores.

Vad skulle du vilja att jag skrev om? Vad är din största frustration eller ångest? Skicka gärna en kommentar eller ett mejl till mig eller ett PM på Facebook.

Vill du få min blogg varannan vecka i din e-postlåda? Prenumererar dig då på Jeanettes fria utbildning och inspiration. Klick här.

På gång

9 september workshop i Malmö om traumamedveten yoga och föreläsning om behandling av sexuella trauman.

I oktober kommer jag att starta en ny grupp i Det Röda Tältet. Du kan redan nu anmäla dig och då får en gratis EMDR session som bonus. Hör av dig om du vill ha information.

 

Gratis under sommaren:

Insikt och förståelsekurs

 

Prisvärd:

Bearbetningskurs

Frigörelse från skam kurs

Kom in kontakt med dina känslor

 

En värdefull investering:

Det Röda Tältet behandlingsprogram

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs februari 2019

 

 

Namasté,

Jeanette

 

2018-07-20T08:38:16+00:00

3 Comments

 1. Annika August 23, 2017 at 6:18 am - Reply

  När ett barn bevittnar vuxnas samlag mot sin vilja. Jag menar att barnet tittar på utan att föräldrarna vet om det och att det inte var meningen att barnet skulle se och att det känns som ett tvång!

 2. Lexuz Petrasian October 8, 2018 at 4:24 am - Reply

  Att bearbeta de övergrepp som vi utsatts för är det viktigaste läkningen vi kan genomgå. För min del har processen tagit många år att bearbeta. Och det har varit värt varenda minut!
  Idag har jag endast två saker kvar att göra, skriva min bok & se till att vara med att förändra Sveriges Lagar. Att tala öppet om det vi erfarit gör att fler människor får kunskap & då kan det ske att fler ser signaler, beteenden hos barn i tid, där vi kan gå in och bryta så att barn och ungdomar får hjälp/stöd så fort möjligen går.

  • Jeanette Niehof October 9, 2018 at 11:59 am - Reply

   Hej Lexuz! efter att min bok om behandling av sexuella trauman är färdig ska jag skriva en med en jurist om vad som kan går fel inom vården, hos polisen och vilka konsekvenser det sedan kan ha i rättegången. Vi har samma mål och behöver varandra!

Leave A Comment