Den här bloggen handlar om Dolores*

Dolores, en ung student kommer till min mottagning två år efter att hon har blivit våldtagen i sömnen.

PTSD

Hon tror inte att hon har något Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Det är ju något militärer och människor från krigsdrabbade länder får. Och det finns många som tror det, men i DSM-5 (där alla psykiska diagnoser finns beskrivna) står det klart och tydligt; man kan utveckla PTSD efter exponering till faktisk död, livsfara, allvarlig skada eller sexuellt våld.

Dolores tror inte heller att en psykologisk behandling kan hjälpa henne. Hennes sexolog från föreningen Storasyster har rekommenderat henne att ta kontakt med mig. Då hennes föräldrar vill betala för behandlingen kommer hon.

Minnesluckor

Hon känner sig ganska stabil och har pratat väldigt mycket om våldtäkten med sina föräldrar, polisen, advokaten och kompisarna. Fastän att det hände för två år sedan påverkar händelsen henne fortfarande. Hon är exempelvis lättskrämd och känner att hon inte längre registrerar saker på samma sätt och har minnesluckor. Hon har flashbacks och tror att hon ser förövaren och andra läskiga människor överallt. Hon har inte vågat ha samlag sedan händelsen.

Ilskan

Hon tror att hon måste acceptera att det är ett liv innan våldtäkten och ett efter och att det bara är att acceptera att livet är såhär nu. Hon tror inte att hon kan bli samma person igen. Hon känner ilskan men det är ju bättre än att vara ledsen.

EMDR

Dolores visste inte att det finns en väldig effektiv behandlingsmetod för posttraumatiskt stressyndrom som kallas EMDR. I EMDR arbetar vi med obehagliga minnesbilder. Dolores vet först inte vilken bild hon ska ta för hon har berättat om händelsen så ofta och känner inte att den påverkar henne. När jag frågar om det finns en bild hon inte vill titta på, då vet hon direkt. Det är när hon vaknar och han ligger ovanpå henne och hon känner sig maktlös.

Efter endast 4 EMDR sessioner, ett skrivuppdrag och en session riktad mot undvikande beteende känner hon sig mycket bättre. Hon uppfyller inte längre kriterier för PTSD. Förövaren har inte längre makt över henne, hon kan nu säga hans namn högt utan problem. Hon säger att hon först nu fattat att hon hade PTSD. Hon känner stor skillnad före och efter behandlingen.

Under sista sessionen frågade jag henne om hon nu kan tänka sig att ha sex igen och då berättar hon att hon har träffat en pojkvän och att hon kunde njuta av sex.

 

Tack, starka kvinna att du tog dig tid att läsa min blogg. Är du med på resan?

Skrivuppdraget Dolores fick är en den del av terapi du kan göra på din egen tid och på din egen plats, utan terapeut. Du kan läsa mer om det genom att klicka på länken.

Nästa gång skriver jag om förlåtelse.

 

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy 

Vb * Dolores är en av mina tidigare klienter och heter i verkligheten inte Dolores