Hej!

Den här bloggen handlar om negativa tankar som kan vara konsekvenser av sexuellt våld.

Det finns starka samband mellan att utsättas för övergrepp någon gång i livet och att drabbas av fysisk och psykisk ohälsa, sexuella problem och negativa självuppfattningar. Blev du utsatt som barn kan svårigheterna vara ännu större, framför allt om det skett upprepade gånger.

Negativa tankar

Att ha varit utsatt för sexuellt våld leder nästan alltid till negativa tankar, om dig själv, andra eller hela världen. Ofta är det automatiska negativa tankar som dyker upp under många olika tillfällen på dagen, utan att du kan kontrollera dem. De negativa uppfattningarna lever nästan ett eget liv och de kan till och med ha blivit sanningen för dig.

’Jag är äcklig’

Många utsätta kvinnor säger om sig själv: – ’Jag duger inte’, ’Jag är värdelös’, ’Jag är äcklig’, ’Jag är ful’. Det är bara några exempel på hur negativt vi kan tänka om oss själva. När du har en sådan negativ uppfattning om dig själv, är det lätt att tänka att du inte förtjänar något positivt i ditt liv. När saker och ting går snett är det lätt att tro att det är ditt fel.

Skuld

Många kvinnor tror att det är deras fel att de har varit utsatt för övergrepp. De tar skulden på sig och kan känna att de förtjänade utsattheten. Det kan kännas sant, men det är det aldrig. Ingen har rätt att utnyttja någon annan, att bruka dig.

Ond Cirkel

Det är lätt hänt att komma i en ond cirkel, känna hopplöshet kring livet och medvetet eller omedvetet börja förstöra för sig själv. Ett exempel på en självsabotör är att du egentligen skulle vilja börja ta den dagliga promenaden men samtidigt tänker du ’jag kommer att misslyckas, vad ska folk säga när de ser mig’. Det känns nästan meningslös att börja och ta tag i saker som du vet skulle vara bra för dig.

Gift

Negativa tankar är egentligen ett gift som förstör din vardag och tillvaron. Tankarna kan sätta dig i en offerroll Det blir svårt att ta dig ur situationen och ta tillbaka kommandot över ditt liv.

Som tur är finns det botemedel.

Skam och självmordstankar tillhör också gruppen negativa tankar. Det finns mycket att skriva om det och om botemedlet.  Detta återkommer jag till i en senare blogg.

Tack, starka kvinna för att du tog dig tid att läsa min blogg. Är du med på resan?

Nästa vecka skriver jag om relationsproblem som är konsekvenserna av sexuellt våld.

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy