Hej!

I denna blogg är det Elin * en av mina klienter som ska ha ordet.

Jag är en kvinna i 30-års ålder som under min uppväxt blev utsatt för sexuella övergrepp. I hot om att min familj och andra skulle skadas om jag inte fogade mig tvingades jag under flera år se övergrepp av andra och själv bli förgripen på. Med åren märkte jag hur jag ibland kände att jag ”försvann”. Kroppen stängde av. Jag blev långsam, fick svårt att prata och kunde inte dra mig ut ur minnesbilder. Jag blev ofta full av hat gentemot mig själv och resten av världen. Jag kunde gripas av raseri, bli katatonisk eller ibland bara förtvivlad. Jag jobbade väldigt hårt med att gömma denna del av mitt liv för andra, familj, vänner, professionellt, you name it. Utåt levde jag ett glatt liv med partner, vänner, utbildning och jobb. Men jag var alldeles utmattad.

Skulle hon döma mig?

När sökte upp Jeanette var det i hopp om att möta en person som skulle våga titta på sakerna som hade hänt mig. Det som drev mig var förhoppningen att hon när hon hörde om mina trauman inte skulle äcklas av mig eller vilja att jag var död (för det var min övertygelse att det var människor skulle önska om de visste). Jag önskade i smyg att hon inte heller skulle döma mig, men trodde inte att det var en möjlighet. Hur skulle hon reagera på vad jag gjort eller hur mörkt det var i mitt hjärta?

Det tog stopp i halsen

Jag har inte ord som rättvist kan beskriva den enorma lättnad jag kände när jag väl träffade Jeanette. Hon lyssnade och hjälpte mig utan en gnutta rädsla eller obehag. Tvärtom visade hon förståelse, humor och ömhet. Jag kommer ihåg hur jag sa till Jeanette att jag inte kunde berätta sakerna som hade hänt. Det tog stopp i halsen, det gick bara inte. I mitt självanklagande var jag övertygad om att allt som hade hänt var mitt fel. Det var mitt att jag varit med om övergrepp. övergreppen jag såg som skedde andra var också mitt fel, att personen som utsatte mig tände på barn var mitt fel. Att min kropp mitt i det hemska registrerade njutning ibland eller fick orgasm var absolut mitt fel. Jag hade burit dessa övertygelser i hela mitt vuxna liv och jag var livrädd att Jeanette skulle tänka likadant om mig. Till min stora förvåning och min enorma tacksamhet gjorde hon inte det.

Ogiltigförklara mina upplevelser

Under de första samtalen var jag också övertygad om att jag inte varit med om varken våldtäkt eller övergrepp. Detta trots att jag idag jobbar med psykologi och har mycket kunskap om människan. I efterhand är det för mig häpnadsväckande att se hur långt jag gick för att ogiltigförklara mina upplevelser. Det fanns inte i min värld att jag någonsin skulle kunna ses som ett offer, jag var en förövare som hade misslyckats med att stoppa sakerna som hade hänt. Jag är känner djup tacksamhet att Jeanette hjälpte mig förstå att så inte var fallet.

Flera år av övergrepp löstes upp genom terapin

Genom terapisamtal och EMDR gick vi till botten av mina upplevelser. Det blev tydligt för mig hur mycket övergreppen och förövaren påverkade mig idag (och hur mycket skuld jag bar som inte var min att bära).

Det är inte en underdrift att säga att flera år av övergrepp och psykisk misshandel löstes upp genom terapin. Efter totalt 17 terapisessioner gick jag från att dissociera (känna hur kroppen och sinnet stänger av) flera gånger i veckan till att inte dissociera alls. Jag är så tacksam för Jeanette för att hon finns (och andra som hon) och för mig själv som sökte hjälp.

Befriad från traumat

Det är inte ditt fel, oavsett hur övertygad du är om det. Vi är alla fångade i omgivningens tornadovirvel. Var snäll mot dig själv. Att söka trauma-terapi tillhör utan tvekan de bästa sakerna jag har gjort i mitt liv, och jag menar det med varje cell i min kropp. Jag känner mig befriad från traumat och kan inte tro att jag en gång i tiden inte trodde det var möjligt för mig.
På samma sätt som jag, förtjänar du hjälp och kärlek om du behöver det.

 

Tack, starka kvinna att du tog dig tid att läsa Elins blogg. Är du med på resan?

På min hemsida, under första hjälpen guide, hittar du några övningar som Elin också fick.

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy 

Vb * Elin är en av mina tidigare klienter och heter i verkligheten inte Elin