Hej!

 

Den här bloggen handlar om förlåtelseprocessen.

 

Förlåtelse är ett viktigt ämne, det finns mycket att säga om det och därför delar jag upp förlåtelse i tre delar. Den första delen handlar om skiftet som sker med förlåtelse, den andra delen handlar om missuppfattningar kring förlåtelse och den sista, detta blogginlägg, handlar om förlåtelseprocessen.

Ett aktivt beslut

Stegen i förlåtelseprocessen börjar med att ta ett aktivt beslut om att du vill förlåta. Sedan bestämmer du hur du ska ersätta dina tankar och hur du vill tänka istället. Därefter, under minst 30 dagar, är du aktiv varje dag med några övningar som jag beskriver här nedan. Att förlåta är inte något som du bestämmer dig för att göra och sedan är det gjort. Nej, att förlåta är en lång process som kommer att ta minst 30, 49, eller kanske mer än 100 dagar. Tänk hur länge du har burit med dig ilskan och vreden. Förmodligen tiotals gånger mer än 100 dagar.

Bearbeta traumat

Innan du kan påbörja förlåtelseprocessen är det viktig att du har bearbetat traumat. Så länge du har PTSD och är med om återupplevelser (när det känns som om den traumatiska händelsen händer här och nu) är det för tidigt för att starta med förlåtelseprocessen. På min hemsida kan du ladda ner en självtest om PTSD. Uppfyller du kriterier för PTSD då är det dags att leta efter en terapeut som behärskar EMDR eller traumafokuserad KBT. Du är också välkommen att kontakta mig. Genom videokonferens, en online bearbetningskurs och ett specifikt online-behandlingsprogram jobbar jag med kvinnor i och utanför hela Sverige.

Släppa

De flesta människor är bra på att elda på negativa händelser och de flesta av oss har inte lärt oss att släppa negativa känslor. För var gång något negativt dyker upp i huvudet blir den neurologiska banan för just den tanken större och större och lättare att få tillgång till. Till sist blir det en automatisk negativ tanke (eller känsla) som du endast kan förändra genom att aktivt arbeta på det. Att välja att förlåta är ett aktivt beslut.

Ambivalens

Många är ambivalenta till förlåtelse, detta kan vara en indikation på att du inte har bearbetat traumat. Kvinnan i första bloggen skrev ”Jag skulle vilja, men märkligt nog samtidigt inte”. Vad står i vägen för att du ska kunna förlåta? Ett första steg för att förstå detta är att få klarhet i varför du skulle vilja förlåta och varför inte. Du kan dela in ett papper i 2 delar och skriva ner dina funderingar kring för- och nackdelar i att förlåta i två kolumner.

Energi

När du har bestämt dig för att välja att släppa den traumatiska händelsen och inte längre vill lägga energi på vreden, ilskan eller hämnden, behöver du bestämma var du istället skulle vilja lägga din energi och dina tankar. Att förlåta är att skapa plats för något nytt och då hjälper denna övning dig.

Sedan bestämmer du dig för att varje gång du känner en negativ känsla som är riktad mot förövaren att säga STOPP till dig själv och välja att tänka på det du har valt att lägga din energi på istället.

En annan övning är att du varje dag i 5 minuter skriver om förlåtelse. Du kan skriva fritt för dig själv eller så kan du få ett mejl av mig varannan dag, under 49 dagar, med skrivinspiration kring förlåtelse. Kursen börjar i januari 2018. Du kan göra en fri intresseanmälan, då får du senare mer information.

Tänk: Att leva livet som du vill och använda hela din potential är den alla bästa hämnden.

Lev, känn dig fri och hel!

Jeanette

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Från trauma till kraft

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs, psykologi av trauma, online

EMDR utbildning

 

ViduNova trauma expertiscentrum

EMDR Academy